Cirkónium, tiszta kerámia vagy fémkerámia: melyik jobb? III. rész

Cirkónium, tiszta kerámia vagy fémkerámia: melyik jobb? II. rész
2014-06-17
Kivehető fogpótlás
2015-09-04
Az összes mutatása

Cirkónium, tiszta kerámia vagy fémkerámia: melyik jobb? III. rész

Az első két részben a fémkerámiáról és a cirkóniumról szóltunk. A harmadik alternatíva a hordozóanyag nélküli színtiszta (földpát) kerámia vagy a lítium-diszilikát üveg (vagy prés-) kerámia, más néven eMax kerámia.  Ezt a két koronatípust azért soroljuk egy kategóriába, mert mindkettő esztétikája, allergizáló hatása és ragasztási módja azonos.

Mik a tiszta kerámia koronák, hidak és héjak előnyei?

  • A tiszta kerámia és préskerámia koronák a legélethűbbek: a  fénytörésük, fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén az élő fogra ezek hasonlítanak a leginkább. Ha elöl, a látható zónában kell egyetlen fogat koronával borítani vagy a középvonalhoz képest asszimetrikusan elhelyezett pótlást készíteni, ez a pótlástípus egyértelműen a legjobb.
  • A tiszta kerámia és préskerámia pótlások több ragasztási módszerrel is rögzíthetőek: ha magas esztétikai eredményre törekszünk, akkor adhezíven, ha pedig allergiamentesség a cél, akkor hagyományos módon.
  • Ebből az anyagból készíthető a legszebb és legvékonyabb héj: kontaktlencse vékonyságú borítást készíthetünk belőle a metszőfogakra.
  • A koronák széli záródása nagyon jó, alatta védve vannak a fogak, nem szuvasodnak és más módon sem romlanak.

kerámia híd

Mik a tiszta kerámia koronák, hidak és héjak hátrányai?

  • A tiszta kerámia pótlások maximális mérete egy fog, vagyis különálló héjak és koronák készülhetnek belőlük, de hidak nem. Ez azért van, nem annyira kemények és törésállóak, mint a fémkerámia pótlások.
  • Az üvegkerámia vagy préskerámia (eMax) pótlások maximum 3 tagú hidak lehetnek, de ennek az anyagnak a merevsége sem bír el egy teljes fogívre kiterjedő körhidat.
  • A tiszta kerámia és üvegkerámia / préskerámia / eMax koronák ára a legmagasabb az összes koronatípus közül.
  • Ha a legmagasabb esztétikai eredményt szeretnénk elérni, akkor a tiszta kerámia koronákhoz muszáj kompozit ragasztóanyagot használni a rögzítéshez (adhezív rögzítés), ami egyeseket allergizálhat ínygyulladást okozhat.

Mikor mit válasszunk tehát?

1.    Fémkerámiát akkor, ha nincs fémallergiánk, ha kedvező áron szeretnénk pótoltatni a fogainkat, ha csikorgatjuk a fogaink, vagy ha nagy pótlásokat kell készíttetnünk.
2.    Cirkóniumot akkor, ha fémallergiánk van, vagy a fémkerámiánál szebb pótlást szeretnénk és nagyobb hidakra van szükségünk.
3.    Tiszta kerámia / préskerámia / üvegkerámia / eMax kerámia korona a megoldás olyan esetekben, mikor héjat, szóló koronát vagy kis hidakat szeretnénk, főleg a metszőfogak területén és a látható zónában.

tiszta kerámia, cirkónium, fémkerámia 1

tiszta kerámia – cirkónium – fémkerámia 1

tiszta kerámia, cirkónium, fémkerámia 2

tiszta kerámia – cirkónium – fémkerámia 2

(Visited 2 857 times, 1 visits today)

Comments are closed.