Sürgősségi fogászat helyzetek

Sürgősségi helyzetek, avagy mit tegyünk váratlan fogfájás esetén?

Amennyiben betört foggal vagy más sürgős fogorvosi beavatkozással kapcsolatos panasza van, látogasson el a https://www.hnh.hu/betort-foggyoker-kezelese/ oldalunkra vagy hívjanak telefonon! 30-9798436 , 30-9278322

Ez az oldal a sürgősségi fogászat helyzetekről szól, amikor üdülünk, elutaztunk, nem vagyunk
orvosközelben, vagy az időpont miatt nem számíthatunk azonnali kezelésre:

Célszerű, ha az elsősegély-dobozban kialakítunk egy kis fogászati zugot is, melyben az
alábbiak kapjanak helyet:

  1. fájdalomcsillapító (pl. Cataflam),
  2. érzékenységcsökkentő fogkrém (Sensible vagy Sensitive fantázianevű),
  3. Elmex fluoros gél (ezt hetente egyszer amúgy is javallott használni),
  4. steril mull-lap,
  5. Corsodyl vagy Chlorhexamed szájöblítő,
  6. cukormentes rágógumi és viasz,
  7. desztilláltvizes ampulla,
  8. lidocain spray és
  9. mebucain tabletta

Kritikus helyzetben, ha azonnal nem tudunk fogorvoshoz fordulni, pl. éjszaka közepén, ünnepekkor, hétvégén, stb…) az alábbi gyorssegélyt alkalmazhatjuk ideiglenesen:

Sérült, kitört tömések

Ne essünk pánikba, ráérünk fogorvoshoz menni a legkorábbi fogászati rendelésen. Mossunk fogat, tisztítsuk ki a fogkefével az üreget, melybe cukormentes rágógumit, vagy egy felpuhított és kézzel formázott viaszdarabot tegyünk. Rágáskor a túloldali fogakat használjuk. A nyelvet is sértő éleket egy dörzspapír darabbal óvatosan le lehet kerekíteni.

Fel

Leesett koronák, hidak

A szabaddá vált fogcsonkokat óvatos mozdulatokkal, érzékenységcsökkentő fogkrémmel (Sensible, Sensitive feliratúak), puha fogkefével és langyos vízzel mossuk meg, majd – ha van kéznél – Elmex géllel dörzsöljük be (ez utóbbi csökkenti az érzékenységet). A koronák/hidak általában minden nehézség nélkül visszahelyezhetőek eredeti helyükre, amíg a fogorvos visszaragasztja őket. Visszahelyezés előtt egy nagyon kis darab, jó puhára rágott cukormentes rágógumit is megkísérelhetünk tenni a koronákba (de a mentolos ízt “rágjuk ki” belőle, különben irritálhatja a fogat!) ettől jobban rögzülnek. Mindenképpen forduljunk a fogorvosunkhoz, mert ilyenkor a fogszuvasodás és az idegelhalás veszélye hatványozottabb! Rágáskor a másik oldali fogakat használjuk.

Fel

Letört metszőfog

Minden kis letört fogdarabot gyűjtsünk össze/keressünk meg, óvatosan öblítsük le és vizes gézbe csavarva (különben kiszáradhat!) vigyük el a fogorvosunknak. A fogorvos ezeket a darabokat (szerencsés esetben) vissza tudja ragasztani. Ha sérült az ínyünk is, nézzük meg, hogy nem ékelődött-e be a sebbe a letört fogdarabka. Rágáskor a túloldali fogakat használjuk. Szájfertőtlenítővel öblögethetünk, ha fáj az ínyünk, lidocain spray-vel befújhatjuk.

Fel

Kiütött fog

Azonnali ellátásra szorul. Az ellátásig eltelt idő határozza meg a fog “túlélési” esélyeit. Ha lehetséges, helyezzük vissza a fogat a helyén levő üregbe (óvatos, finom mozdulatokkal!). Ha ez nem lehetséges, akkor tegyük a sérült egyén nyelve alá és a szájában hozza be a rendelőbe, illetve ha hosszabb idő múlva tudnak csak rendelésre menni, akkor hideg tejbe (1,5 %-os a jobb). Szigorúan tilos tisztogatni, ne is érintsük meg a gyökéren lógó szakadt szövetdarabkákat!

Fel

Vérzés

Csak az erősen és hosszan vérző sebek szorulnak sürgős ellátásra. Alkalmazzunk nyomást a sebre egy teafilterrel vagy egy gézdarabbal (fogainkkal harapjunk rá). A tea vérzéscsillapító hatású anyagokat tartalmaz (ebből a szempontból a márkásabb teák 2 grammos tasakjai a jók). Ha egy napon belül nem áll el a vérzés, mindenképpen forduljunk orvoshoz (bármilyen orvos tud segíteni!).

Fel

Arcduzzanat

Általában fogászati panaszok kísérőjelensége. Ha nem régen kezdett duzzadni, valamit amivel hűteni tudjuk (jég, mirelit áru) szorítsuk az arcunkhoz a duzzanat helyén.

Fel

Fogfájás

Egy erős fogfájás mindenképpen gyors fogászati beavatkozást igényel. Ha esetleg elmúlna vagy enyhülne se halogassuk a minél hamarabbi kezelést, mert NEM FOG MEGGYÓGYULNI! Ez nem olyan, mint a könyökünk, amit ha véletlenül beütünk az ajtófélfába, másnapra elmúlik. Ha elhanyagoljuk, azt fogjuk tapasztalni, hogy pár nap esetleg néhány hét múlva sokkalta erősebb fájdalom alakul ki, amit a fogorvos sem tud adott esetben érzéstelenítéssel kikapcsolni, így a kezelés is fájhat! Soha ne tegyünk aszpirin tablettát a fog mellé, nem segít, viszont a fogínyt erősen felmarja. Soha ne szedjünk antibiotikumot önkényesen (pl. Maripen, Semicillin, Augmentin), csak orvosi rendelvényre, mert csak árthatunk magunknak! Fájdalomcsillapítókkal, sokkal többre megyünk (pl. Cataflam, Demalgon, Saridon), de a kezelés előtt pár órával ezt se szedjük, különben nem hat az érzéstelenítő…

Fel

Arccsonttörés, állkapocstörés gyanúja esetén

Próbáljuk nyugalomban tartani, tehát kerüljük a rágást és beszédet. Rögzítsük az állkapcsot a fejtetőhöz egy kötéssel, és azonnal menjünk az ügyeletre! Időközben, ha ínysérülésünk is volt de nem vérzik erősen, szájfertőtlenítővel öblögethetünk, lidocain spray-vel befújhatjuk az érzékeny területet.

Fel
(Visited 21 679 times, 8 visits today)