Fogászati kezelések

A fogorvosi, fogászati kezelések fő célja a rágószervi betegségek gyógyítása. A rágószerv részei a fogíny, a fogmedercsont, az állcsontok és állkapocsízület valamint a fogak. Az ezeket érintő betegségek az ínygyulladás, a fogágybetegség, az állkapocsízület betegségei (kattogás, fájdalom, szájzár) valamint a fogszuvasodás és fogvesztés, vagyis a fogatlanság.

Ezen betegségek mindegyike megelőzhető a fogászati kezelések során az alábbiak révén:

  • rendszeres szűrővizsgálat és professzionális fogtisztítás, fogpolírozás
  • fogkőeltávolítás, lézeres ínykezelés
  • barázdazárás, fluoridos fogzománc – védelem
  • fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés
  • fogbeültetés, híd, korona, héj és fogsor (protézis)
  • harapásemelő sín, csikorgatás gátló sín, horkolásgátló

A rendszeres fogászati kezelések és szűrővizsgálatok azért fontosak, mert minél hamarabb fény derül egy kialakulóban lévő fogbetegségre, annál kevesebb fájdalommal, olcsóbb fogászati kezeléssel tud a fogorvos segíteni.

A professzionális fogtisztítás, fogpolírozás révén olyan makacs fogelszíneződés, szennyeződés is eltávolítható a fogzománcról, ami otthoni fogmosással nem.

A barázdazárás a gyermekek maradandó fogainak megőrzését segíti: az őrlőfogak rágófelszíni barázdái lehetnek alul, a dentin és fogbél felé nyitottak, így könnyen kialakul a fogszuvasodás a gondos szájápolás ellenére is.

A fogszuvasodást fogfúrással lehet a legkönnyebben eltávolítani. A fájdalommentes fogfúrás manapság mindenhol elérhető, ezenkívül szükség lehet gyökércsúcs – rezekcióra, gyökércsap vagy csapos műcsonk készítésére a fog merevítése céljából.

Ha a fogat már nem lehet megmenteni, a foghúzás, vésés nélküli kíméletes foggyökér – eltávolítás a következő lépés. A foghiányt a fogorvos implantáció vagy fogbeültetés révén tudja pótolni: egy titán implantátum ( műgyökér, fogimplantátum) állcsontba csavarásával fogpótlást készít.

Az esztétikai fogászat számtalan kozmetikai fogászati módszert ismer a fogak szépségének helyreállítására: mosolytervezés, kerámia héjak (porcelán héjak, héjkerámia), esztétikus tömések, fogfehérítés. A teljesen vagy részlegesen fogatlan páciensek részére megoldás a teljes fogsor (protézis) vagy a részleges fogsor (fémlemezes fogpótlás) csúsztatóval vagy nyomógombbal.

Az általános és különleges fogászati kezelésekről bővebben olvashat.

(Visited 2 808 times, 3 visits today)