Fogászati kozmetikai beavatkozások

Fogászati kozmetikai beavatkozások

Fogfehérítés / fényesítés

Fel

– Hogyan vetethetem ki a foltokat, elszíneződéseket fogaimból?

Első lépésként meg kell őket tisztíttatni, majd porfúvóval és polírozással fényeztetni kell a fogakat. Ezután a fogorvos fel tudja mérni, milyen mértékű a fogszövetek elszíneződése. Ezután egy kétlépéses rendelői (in-office) fehérítési technika következik hevítőlámpával vagy az új lézeres módszerrel, melyet a szokásos otthoni “matrix home bleach” kanalas fehérítéssel kombinálunk. Ez a fogfehérítés legbiztonságosabb, leggyorsabb módja. A kezelést bizonyos időközönként meg kell ismételni, hogy az eredményt fenn lehessen tartani.

Fel

– Sötét foltok vannak a fogzománcomban, mit tehetek?

A fogorvosi rendelőben végzett ultrahangos, prophy-jetes, kefés-pasztás polírozás a kezdő lépés. Ezután az in-office hevítőlámpás vagy lézeres fehérítés az otthoni, egyéni kanalas fehérítéssel kombinálva sokat segíthet. Ha nagyon sötétek a fogai, a rendelőben végzett kezelést számos alkalommal meg kell ismételni, ezenkívül az otthoni kezelés is elhúzódhat 3 hónapig is. Ezen kívül szükségessé válik a régi tömések cseréje, illetve porcelán héjak készítése a fogakra. Ha az elszíneződés világos narancsszínű, kromogén baktériumok is szóba jöhetnek, mint kiváltó tényező, melynek megszüntetéséhez polírozásra és/vagy antibiotikumra is szükség lehet. Egy másik, ú.n. mikroabráziós technika (enyhe savas polírozás kombinálása a fehérítéssel) a fehér színű foltok esetén lehet igen hasznos. A legfontosabb, hogy konzultáljon fogorvosával, aki segít meghozni a legkedvezőbb döntést és így elkerülheti a veszélyeket.

Fel

– A régebbi frontfogtöméseim elszíneződtek. Ki lehet őket fehéríteni?

A kompozittömések nem fehéríthetőek. Általában a polírozás itt is segít, de ha nem, a tömések felszínének a frissítésével lehet próbálkozni. Azonban a legbiztosabb megoldás a töméscsere vagy a porcelánhéj készíttetés a hosszabb távú eredmény érdekében. Ne feledje: töméscsere előtt minden esetben érdemes fehéríttetni a súlyosan elszíneződött fogakat, hogy a tömések színét is a már világos fogakhoz lehessen igazítani.

fogfehérítés előtt

előtte

fogfehérítés után

utána
Fel

– Mennyire tartós a fehérítés eredménye?

Minden személy különböző ilyen tekintetben. Sok tényezőtől függ, beleértve az étrendet, a fogak eredeti színét, és a fogak fehérítőanyag-befogadó képességét.

Fel

– Több módszer is van a fehérítésre?

Igen. A rendelőben “in-office” módszerrel, infralámpával vagy lézerrel aktiválva. Az otthon viselhető egyéni kanál vagy éjszakai sín karbamid-peroxiddal szintén segít, de hatása közel sem olyan gyors. A legjobb eredményt a két módszer kombinálása hozza.

Fel

– Egyetlen sötétebb frontfogam van. Az otthoni fehérítés világosabbá teheti?

A külső fehérítés nem segít. Ha a fogat már gyökérkezelték, a belső fehérítés mellett kell dönteni. Ellenkező esetben ragasztott tömés, porcelánhéj, korona jelenthet megoldást.

Fel

– Évekig dohányoztam. Lehetnek-e még világos színű fogaim?

Igen. A külső fehérítés lehet hatásos is meg nem is. Ha nem az, akkor vékony rétegű kompozit vagy porcelánhéj borítással lehet a színt szebbé tenni. Mindazonáltal az erős dohányzás folytatása sajnos mindennemű kezelés eredményének tartósságát csökkenti.

Fel

– A különleges fehérítő fogkrémek valóban fehéríthetik a fogakat?

A legtöbb “fehérítő fogkrém” eltávolítja a felszíni elszíneződések egy részét, de nem olyan hatásosan, mint a fehérítő gélek és oldatok, melyek karbamid-peroxidot tartalmaznak. Még abban az esetben is, ha a fogkrém tartalmaz bizonyos fehérítő hatású adalékokat, az időtartam, ameddig a fogfelszínnel kontaktusban van túl rövid a fogfehérítő kezelésre használt anyagokhoz képest. Ezenfelül a fogkrémek olyan abrazív anyagokat tartalmazhatnak, melyek a fogakat káros mértékben koptathatják.

Fel

Parodontológiai beavatkozások

Fel

– Ha nevetés közben kilátszik az ínyem, lehet tenni valamit?

Igen! A kozmetikai ínyemelés és/vagy lágyszövet-plasztika kiváló lehetőségeket kínál. Néha fogszabályozással lehet segíteni, máskor állcsont-korrekcióval. Mindenképpen konzultálni ajánlott fogorvosával.

Fel

– Az ínyem sorvad, ezáltal a fogaim hosszabbá váltak, mit lehet tenni?

Néha ínyátültetést lehet végezni az érzékeny gyökerek borítására és az ínysorvadás megállítására. A gyökerek ragasztott tömőanyagokkal, lakkokkal történő kezelése is szóba jöhet.

Fel

– Sötét vonal húzódik az ínyem mentén. Mi lehet az oka?

Rendszerint a borítókorona fémszegélye. Keressen fel olyan fogorvost, aki porcelánszegélyű koronákat, vagy teljes porcelán (jacket vagy köpeny-) koronákat készít!

Fel

– Az ínyem vérzik fogmosás vagy fogselymezés közben. Természetes ez?

Nem! A kezelés kezdeteként beható lágyszövet-vizsgálat szükséges, beleértve a rtg-t, tisztítást, polírozást, otthoni fogápolási tanácsadást is. Az ínyvérzés általában az ínygyulladás, fogágybetegség kezdeti tünete, mely esetén -ha szükséges- konvencionális ínyplasztika is végezhető. Keressen fel olyan fogorvost, aki különböző módszerek bevetését kínálja a tisztítástól az antibiotikus kezelésen át a végsőként szóba jöhető műtéti megoldásig.

Fel

– Milyen gyakran kell letisztíttatnom a fogaim?

Évi két alkalommal, általában. Egyes páciensek esetében a professzionális fogtisztításra 3-4 havonta szükség lehet. A fogszuvasodást és ínygyulladást okozó baktériumkolóniák 8-10 hét alatt válnak veszélyessé, ha valaki nehezen tudja tisztán tartani a fogait, a fent megjelölt időközönként kell professzionális fogtisztítást végeztetnie.

Fel

– Miért van a röntgenfelvételekre szükségem? Nem okoz rákot?

A röntgenfelvételek egy sor olyan, szabad szemmel nem látható tényt tárnak fel, mint a fogszuvasodás, csontsorvadás, beékelődött fogak, egyes daganatok és cysták. Napjaink leggyakoribb röntgenkészülékei már alacsony sugárterhelést jelentenek. A radiovisiográf (mely nem filmen, hanem számítógépes érzékelőn át a monitoron jeleníti meg a képet) a legalacsonyabb sugármennyiséget használja. Egy sorozat felvétel ezzel az új módszerrel a hagyományos felvételi technikának csak egy tizedét jelenti sugárterhelésben.

Fel

Konzerváló fogászati és protetikai beavatkozások

Fel

– Az elülső fogamra került korona színben nem hasonlít a fogaimra, eltér tőlük. Mit lehet tenni?

A fogászatban az egyik legnehezebben megoldható kérdés: egy különálló frontfog színbeli egyeztetése a többiekkel. Keressen fel olyan szakértő esztétikai fogorvost, aki porcelánban kitunő technikusmesterrel egy épületben dolgozik. Ne feledje, nagyfokú művészi adottság szükséges mind a technikus, mind a fogorvos részéről.

Fel

– Elvesztettem egy fogam. Milyen megoldások léteznek a panaszomra?

 • Az eredeti fog visszaragasztása a szomszédos fogakhoz.
 • Egy kivehető pótlás
 • Rögzített híd
 • Implantátum és korona
Fel

– Mi a különbség a kompozitbevonat és a porcelánhéj között?

A kompozitbevonat egy fogszínű műanyag borítás, egy ülésben készül, kevés fogszövet eltávolításával, érzéstelenítés nem szükséges. Az ára 1/2-1/3-a a porcelánhéjnak. A porcelánhéj időben tartósabb (jobban ellenáll a töredezésnek) és jobban elfedi a sötét foltokat, mint a műanyag. Fogtechnikus készíti őket, nem színeződnek el, nagyobb színbeli, alak- és élettartambeli választékot kínálnak. Csak kétszer kell elmennünk a fogorvoshoz ahhoz hogy elkészüljön.

porcelánhéj

Porcelánhéj
Fel

– Meddig tartanak?

A kompozit átlagosan 3-8 évig, a porcelán 4-12 évig vagy tovább is.

Fel

– Miért költsem a pénzem gyökérkezelésre? Miért ne húzassam inkább ki a fogam?

A fogak elvesztésének egyik fő oka az, hogy már hiányzik egy vagy több fogunk. A fogak megtartásával helyfenntartást érünk el, megelőzzük a fogak dőlését, vándorlását, híd vagy implantátum készíttetését. Bár költséges beavatkozásnak tűnik, valójában egészen költségkímélő.

Fel

– Olyan sok fogászati panaszom van, néha arra gondolok az összeset ki kellene húzatnom és protézist csináltatnom.

A fogpótlások viseléséhez elegendő retencióra, elhorgonyzási lehetőségre van szükség. A csont menthetetlenül felszívódásnak indul a foghúzások helyén, aminek az eredménye a rosszul rögzülő, lötyögő fogpótlás lesz. Ezeket a fogpótlásokat állandóan meg kell újítani és még távolról sem hasonlítanak a valódi fogakhoz. Az ízlelés, beszéd, rágás, egyáltalán az életminőség súlyos károkat szenved. A legtöbb esetben, még ha csak a gyökeret lehet is megtartani, egy jó fogorvos jól funkcionáló, hosszan tartó, esztétikus fogakat tud páciense számára kínálni. Napjainkba a fogászati implantátumok használhatóak fogpótlások elhorgonyzására, miáltal a fogpótlás stabilitástöbbletet nyer.

Fel

– Két középső fogam között rés van, hogyan lehetne megszüntetni?

 • Fogszabályzással a legegyszerűbb (többszöri ülésben)
 • Kompozittal (egy ülésben)
 • Porcelán héjakkal (két ülésben)
 • Koronákkal (két ülésben)
Fel

– A fogaim túl rövidek. Meg lehetne hosszabbítani őket?

Igen. Vagy kompozitbevonattal, porcelánhéjjal, vagy -ha letörtek a fogak- koronával. Előtte konzultáljon olyan fogorvossal, aki komputeres ábrázolással érzékeltetni tudja, hogyan néz majd ki hosszabb vagy szélesebb fogakkal.

Fel

– A szemfogaim túl hegyesek. Segítsenek, vámpírhoz hasonlítok!

A kozmetikai kontúrozás a legegyszerűbb, fájdalommentes megoldás, mindössze egy ülésre van szükség és a kinézete teljesen új lesz.

Fel

– A fogaim egyenetlenek (vagy sérültek). Hogyan javíthatók ki?

Kozmetikai kontúrozás, fogszabályozás, porcelánhéjak, kompozitbevonat vagy koronák segítenek ezen.

Fel

– Nagy szürke töméseim vannak. Fogszínűvé lehetne tenni őket?

 • Kompozittal
 • Porcelán betéttel/rátéttel
 • Porcelán koronákkal
Fel

– A fogaim kiállnak. Csak fogszabályozással lehet segíteni?

Nem, vannak még megoldások:

 • Kozmetikai kontúrozással
 • Kompozittal
 • Porcelánhéjjal
 • Koronákkal
Fel

– Nevetés közben nem látszanak a fogaim…

 • Fogszabályozás a legjobb választás- általában a kívánt mértékben le lehet mozdítani őket. Néha állcsontkorrekcióra is szükség lehet.
 • Kompozit-, porcelánhéjak vagy koronák is szóba jöhetnek, mint kompromisszumos megoldás.
Fel

Kellemetlen lehelet

Fel

– Mit tehetek ellene?

Okozhatják a fogak vagy az íny, de általában a nyelvháton lévő baktériumkolóniák okozzák. Beható lehelet- és baktériumanalízis meghatározza a legjobb kezelést. Klórhexidines szájöblítők és rendszeres nyelvmosás eltávolítják a kellemetlen leheletet okozó baktériumokat.

Fel

Egyedi színezésü és szájban festett pótlások

egyedi színezésű fogpótlások A folyamatos törekvésünk, hogy a legmagasabb esztétikai követelményeknek mindenkor meg tudjunk felelni elkerülhetetlenné tette, hogy a páciensek fogainak természetességét a pótlásokban új módszerekkel jelenítsük meg. Ennek egyik módja a szájban festett porcelánpótlás. A fogtechnikus a koronát vagy porcelánhéjat előkészíti a végső színezésre. A második kezelés alkalmával a tökéletes illeszkedés és az alapszín leellenőrzése után közvetlenül a szájban történik a pótlás végső színezése. A fog jellegzetességeit vagy a pótlandó fog eredeti tulajdonságaihoz, vagy a szomszédos fogak adta szín- és alakkörnyezethez igazítjuk.

Pótlások egyedivé tétele

egyedi fogpótlás egyedi fogpótlás 2 egyedi fogpótlás 3

A frontfogak tömése, kiegészítése vagy javítása során a fog esztétikumával szembeni kívánalmak messze meghaladják a rendelkezésre álló gyári készletek tudását. A fogak életszerűvé tételére alkalmas a precíziós színezés módszere. Modellezhetők elmeszesedett foltok, zománcrepedések vagy áttetsző foltok, elszíneződések, sötét barázdák, kopási felszínek.

Speciális Tetric – árnyalatok

fehér
világos-sárga
kékes-szürke
okker-sárga
barna
sötét-barna
fekete

Frontfog elszíneződéseinek maszkolása

frontfog elszíneződés maszkolása 1 frontfog elszíneződés maszkolása 2 frontfog elszíneződés maszkolása 3

Elszíneződött barázdák utánzása őrlőkben

elszíneződött barázdák utánzása elszíneződött barázdák utánzása 2 elszíneződött barázdák utánzása 3

Fogékszerek

Legyenek kristályból vagy aranyból, a többi testékszerrel ellentétben nem igényelnek invazív beavatkozást. A zománc felszínére ragasztva, mint egy fogszabályzó készülék, bármikor eltávolíthatók, cserélhetők:

fogékszerek fogékszerek 2
Fel
(Visited 2 543 times, 1 visits today)