A fogselyem felesleges időpazarlás és többet árt, mint használ!

• Fogselyem használatára a felmérések szerint kevesebb, mint az emberek egyötöde törekszik rendszeresen
• A szakértők szerint a fogselymet rendszeresen használók többsége helytelenül teszi azt
• A helytelen fogselymezés a kórokozókat csak még mélyebbre juttatja az ínyszél alá
• Ez növelheti a fogágybetegség kockázatát és fájdalmas ínybetegséget okozhat

Folyton azt halljuk, hogy fogselyemmel tisztítsuk a fogközeinket, jóllehet ez nagyon körülményes, időrabló és sokszor fájdalmas. A felmérések szerint alig minden ötödik ember használja rendszeresen a fogselymet, a legtöbb fürdőszobában a fogselyem – tekercsek csak porfogók. Nemrég egy elismert szakember hívta fel rá a figyelmet, hogy ha helytelenül használják, a fogselyem bizony többet árt, mint használ. Hogy miért és milyen más módokon tarthatjuk fogközeinket tisztán, azt Seymour professzor, a Newcastle-i Egyetem parodontológus szakértője és a fogorvostudományok doktora magyarázza el.

Fogközkefével kíméletesebb a hátsó fogközök tisztítása
Fogközkefével kíméletesebb a hátsó fogközök tisztítása

Akkor mégis miért ajánlja fogorvosunk a fogselymezést?

Ennek egyszerű oka van: a fogselyem segítségével megőrizhetjük fogaink egészségét a fogközök kitisztítása, plakk- és lepedékmentesítése révén. Ha nem távolítjuk el, a lepedék összegyűlik, kémiai és biológiai érésen megy át és megbetegíti a fogínyt, gyulladást, csontsorvadást és fogszuvasodást okoz. A félreértések elkerülése végett le kell szögeznünk: a helyesen használt fogselyem nagyszerű eszköz arra, hogy eltávolítsuk a plakkot a fogközökből és az ínyszegély alól! De a fogselymezés olyan nagyfokú kézügyességet és kifinomult mozgás – koordinációt igényel, amivel az emberek többsége nem rendelkezik. Így ahelyett, hogy a plakkot eltávolítanák, szándékukkal ellentétben egyre mélyebbre juttatják azt, valamint fűrészelő mozdulatokkal elvágják az ínyt, további behatolási kaput nyitva a kórokozóknak.
A másik fő gond a rendszerességgel hiánya: úgy tűnik, mindegy milyen gyakran tanácsolja a fogorvos és dentál-higiénikus a fogselymezést, a szomorú valóság az, hogy a felnőttek alig 17 százaléka végzi azt rendszeresen, heti legalább három – négy alkalommal. És ennek a 17 százaléknak egy jelentős része helytelenül használja a fogselymet.
A tapasztalat tehát az, hogy fogselymezni nehéz és különösen nehéz jól végezni azt. Ideje tehát más megoldások után nézni!
A fogorvos – professzorok véleménye megegyezik abban, hogy sokkal jobb eredményt hoz az alapos fogkefehasználat, különösen az elektromos fogkeféé, kiegészítve fogközkefe és alkoholmentes szájöblítő alkalmazásával.

fogpiszkáló, fogközkefe, fogselyem hatása
fogpiszkáló, fogközkefe és fogselyem hatása a fogközre

Tippek és trükkök a leghatékonyabb fogmosáshoz:

  1. Fogmosás előtt kenjük végig a nyelvhátat és a fogakat fogpasztával!
  2. A fogkrémbe mártott fogközkefével tisztogassuk át a fogközöket!
  3. Használjunk elektromos fogkefét, melynek fejét hathetente cseréljük újra!
  4. Fluoridos fogpasztával mossunk fogat! Ha ínysorvadásban szenvedünk, válasszuk a legmagasabb fluoridtartalmú fogpasztát és a puha sörtéjű fogkefe – fejet!
  5. Elektromos fogkefével két percig mossunk fogat, de a legrosszabb esetben is legalább fél percig!
  6. Attól függően, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk, az átellenes oldalon felül lesz egy terület, ahol irányt váltunk a fogkefével: ezt a területet hajlamosak vagyunk kevésbé megtisztítani. Ezt az irányváltási területet mossuk meg újra!
  7. Köpjük ki a fogpasztát, de a lehető leghosszabb ideig (5 – 6 perc) még ne öblítsünk, hogy a fogpaszta minél hosszabb ideig érintkezésben maradjon a fogainkkal!
  8. Ezután nyelvkaparóval borotváljuk le a nyelvhátat, amíg az szép rózsaszín lesz!
  9. Sose mossunk fogat közvetlenül narancslé vagy cukros – szénsavas üdítők fogyasztása után: ilyenkor jobb csak vízzel öblögetni és később fogat mosni, a fogfelszíni felmaródások elkerülése végett.
  10. Ha biztosra akarunk menni, heti 1-2 alkalommal ellenőrizzük le magunkat plakkfestővel és egyszer hetente az esti fogmosás után használjunk szerves fluoridot!

A nyelvtisztítás és a friss lehelet

Nemcsak a nyelvészprofesszorok hangsúlyozzák a nyelv megtisztítását a helytelen kifejezésektől, a jó fogorvos is rendkívül fontosnak tartja a nyelv rendszeres tisztítását és ápolását.

Miért fontos a nyelvtisztítás?

A nyelvmosás kultúrája több ezer éves, az indiai jógakönyvek a gyakorlatok leírása előtti fejezetekben taglalják az alapos tisztálkodást, külön kiemelve a nyelvtisztítás fontosságát. Nem véletlenül. Ugyanis a szájüregben a kórokozók ott tudnak a legkönnyebben megtelepedni, ahol jól tapadó felszínt találnak. A nyálkahártya csúszós, a fogfelszínek (ha mossuk) simák, ezeken a felszíneken tehát nem tud sem lepedék, sem kórokozó megtapadni. Maradnak a fogközök és a nyelvhát.

nyelvtisztítás

Mi található a nyelvünkön?

A nyelv a felszíni érdességének köszönhetően jó tapadást biztosít a lepedéknek, a bolyhok és ízlelőbimbók közti mélyedésekben pedig kitűnően tudnak szaporodni a baktériumok. A száj egy zárt üreg, ezért azon belül szabadon közlekedhetnek a kórokozók. Ha este tökéletesen meg is mostuk fogainkat, de a nyelvünket nem, reggelre újra hemzsegni fognak a kórokozók a fogainkon is, fogszuvasodást okozva. Ugyanakkor sokan tapasztalják, hogy reggel rossz lehelettel ébrednek: a szájszag oka az alvás ideje alatt a nyelvháton elszaporodó kórokozókban keresendő: a szájflóra milliárdnyi baktériuma megrothasztja a nyelven található lepedéket.

nyelvkefe

Mik a nyelvtisztítás kellékei?

A nyelvtisztításhoz szükséges egy lepedékoldó zselé / krém, vagy ennek hiányában fogpaszta (fogkrém), illetve egy nyelvkefe és / vagy nyelvkaparó. A nyelvkefe rendszerint nagy, kerek kefe, melynek sörtéi rövidebbek és merevebbek a fogkeféénél. A nyelvkaparó egy hosszú nyelű, ívelt műanyag (ritkábban fém) penge.

nyelvkaparó

Hogyan végezzük a nyelvtisztítást / nyelvkaparást?

A nyelvhátat alaposan, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük be a nyelvtisztító zselével egy nyelvkefe segítségével. Ha nincs nyelvtisztító zselénk, használhatunk fogpasztát is. Ez is tartalmaz plakk lazító – lepedékoldó anyagokat. A felhordott zselét / krémet hagyjuk állnyi a nyelvháton néhány percig. Ez idő alatt fogselyemmel vagy fogközkefével kitisztíthatjuk a fogközöket. Ezután fogjuk a nyelvkaparót (a fogkefék fején található gumibordák erre alkalmatlanok) és a nyelvgyök felől indulva a nyelvcsúcs irányában borotváló mozdulatokkal kaparjuk le a nyelvhátat. A nyelvkaparót közben mossuk le folyóvízzel és a műveletet addig ismételjük, amíg a nyelvhát rózsaszín nem lesz vagy amíg a nyelvkaparó már több lepedéket nem tud összegyűjteni. A hagyományos fogmosás csak ezután következzen. Ha a nyelvtisztítás műveletét rendszeressé, a szájápolás részévé tesszük és napi szinten rutinszerűen végezzük, látványosan csökken a fogszuvasodási hajlamunk, búcsút mondhatunk a reggeli szájszagnak és az öklendezést okozó túlzott nyelvérzékenység is csökken. Reggelente friss lehelettel fogunk ébredni!

nyelvkaparók