COVID-19 járvány idején miért nem ajánlott egymás közelében gyalogolni / futni / kerékpározni? Belga – Holland vizsgálat.

Egymás cseppfelhőjét ajánlott messze elkerülni járvány idején
Egymás cseppfelhőjét ajánlott messze elkerülni járvány idején

 

Mi a biztonságos távolság futás, kerékpár vagy gyaloglás esetén COVID-19 járvány idején? Nagyobb, mint a legtöbb országban ajánlott 1-2 méter!

A jelenlegi COVID-19 járvány idején sok országban a gyaloglást, biciklizést, futást örömmel fogadják. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy ezen tevékenységek űzése közben kerülni kell egymás menetáramlatát. Ez az eredménye egy tanulmánynak, melyet a leuveni KU egyetemen (Belgium) és az eindhoveni TU egyetemen (Hollandia) végeztek. (1)(2)(3)

A szokványos 1 – 2 méteres közösségi távolságtartás, amit a legtöbb országban alkalmaznak akkor hatásos, ha állunk – legyen az akár beltérben akár kültérben, még lassú légmozgás mellett is. De ha elmegyünk sétálni, kocogni vagy kerékpározni, legyünk sokkal óvatosabbak! Amikor futás közben az ember lélegzik, tüsszent vagy köhög, a váladékcseppecskék mögötte maradnak a levegőben lebegve. Az illető mögött annak áramlatában / menetszelében futó személy az ő cseppfelhőjében halad.

A kutatók úgy jutottak erre a következtetésre, hogy a mozgásban (gyaloglás és futás közben) lévő személyek nyálcseppjeinek megjelenését szimulálták, méghozzá különböző helyzetekben: egymás mellett, átlósan és közvetlenül egymás mögött haladva. Normális esetben ezt a modellezési módszert használják az atléták teljesítményszintjének növelésére, mivel az egymás menetáramlatában tartózkodás nagyon hatékony. De a kutatások azt mutatják, hogy COVID-19 idején ajánlott a menetáramlaton kívül tartózkodni.

A tesztek eredményeit számos animációval és képpel tették láthatóvá. Az ember által hátrahagyott cseppfelhő jól látható. “Azok, akik tüsszentenek vagy köhögnek, nagyobb erővel lövellik ki a cseppeket, de azok is permetet hagynak maguk után, akik csak lélegeznek”. A képen lévő piros pöttyök jelentik a nagyobb részecskéket. Ezek jelentik nagyobb fertőzésveszélyt, de hamarabb érnek talajt is. “Azonban azon a felhőn átfutva a ruházatunkon is nagyobb eséllyel tapadnak meg” figyelmeztet Bert Blocken professzor.

A cseppátmérők: legkisebb a kék, legnagyobb a piros
A cseppátmérők: legkisebb a kék, legnagyobb a piros

A szimulációkból kitűnik, hogy enyhe légmozgás mellett a közösségi távolságtartás kisebb szerepet játszik két egymás mellett futó vagy gyalogló ember biztonságában. A váladékcseppek egyszerűen a két ember mögött hullnak le. Átlósan egymás mögött futva is kisebb az esély az elől futó nyálcseppjeivel való ütközésre. A legnagyobb fertőzésveszély akkor áll fenn, amikor ketten egymás mögött, egymás menetáramlatában haladnak.

Az eredmények ismeretében a tudósok azt javasolják, hogy egymás mögött haladó gyaloglók, sétálók esetén az egymás közti távolság 4-5 méter legyen, futás és lassú kerékpározás esetén ugyanez 10 méter, erőltetett kerékpározás esetén pedig legalább 20 méter! Előzéskor szintén ajánlott 20 méter sugarú körben elkerülni az előttünk haladót!

Ez mindenképp megfontolásra ajánlott információ és egész más megvilágításba helyezi a zsúfolt parkok, tóparti sétányok hatósági lezárását is. Talán a legbiztonságosabb módja a sportolásnak a nyílt utcán, teljesen egyedül, jobb híján a fentebb javasolt távolságok betartásával történő testedzés. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra…

(1): https://www.demorgen.be/nieuws/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~b60aece6/

(2): https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~a60aece6/

(3): http://www.urbanphysics.net/Social%20Distancing%20v20_White_Paper.pdf

 

Szerző: Jurgen Thoelen

Fordította: dr. Horváth Zsombor.

Egy korábbi tanulmány részletesen tárgyalja a váladékcseppek veszélyességét azok mérete alapján.

 

(Visited 411 times, 1 visits today)