Fogápolás 1. rész: Melyik a legjobb fogkefe?

A leggyakoribb kérdés, amit a fogorvosnak feltesznek: melyik a legjobb fogkefe? Nos, a válasz ugyanolyan bonyolult, mint azokra a kérdésekre adandó válaszok, hogy melyik a legjobb autó vagy cipő? Vagyis: a válasz nagyon függ attól, hogy milyen problémát szeretnénk megoldani.
A fogkefe használatánál a fogakat a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legjobban szeretnénk megtisztítani, viszont nem szeretnénk felesleges kopást, ínysérülést okozni magunknak és a fogkefe ára sem utolsó szempont. Vegyük sorra a felsorolt szempontokat:

 • Idő. Ha időt szeretnénk spórolni, egyértelműen az elektromos fogkefe a győztes: sokkal több sikáló mozdulatot végez másodpercenként, mint amennyire kézzel képesek lennénk. Ezáltal a hatékonysága is sokkal jobb, mint a kézi fogkeféknek. Ha 2-3 perces fogmosási idővel számolunk és tudatosan, figyelmesen, tükör előtt mosunk fogat, az elektromos fogkefét válasszuk!
 • Fogkopás, ínysorvadás. Ha fogkeféink rövid idő alatt elkopnak, ha túl nagy erővel és sokáig dörzsöljük fogainkat, a puha sörtéjű, kézi fogkefe a jobb választás. Ilyen fogkefe például a Curaprox CS 5460 vagy a Parodontax Extra soft. Ilyen típusú fogkefékkel 4-6 percig érdemes fogat mosni és érdemes egy közepes dörzshatású fogpasztát használni (pl. Parodontax). Ne tévesszen meg senkit a puha sörte: nem az erős dörzshatás és nyers erő tisztítja a fogakat, hanem a kitartó, hosszú ideig végzett tisztítás és a jó minőségű fogpaszta. Ha nem bánunk durván a fogkefével, az ínyünk sem sínyli meg a fogmosást és fogaink sem válnak érzékennyé.
  Paradontax puha fogkefe
  Parodontax Extra Soft
  Curaprox puha fogkefék
  Curaprox 5460

 

 • Ár. A kézi fogkefék olcsóbbak. Ha viszont rövid idő áll rendelkezésre a fogmosáshoz és kényelmesek is vagyunk (kímélni akarjuk a csuklónkat), akkor az elektromos fogkefe nyújtotta előnyök egy – két év alatt anyagilag is megtérülnek. A forgófejű, akkumulátoros (újratölthető!), lehetőleg 3D mozgású elektromos fogkefék és a sensitive fejek hozzák a legjobb eredményt. Egy németországi összehasonlító vizsgálaton a legjobb fogkefe címetk a 2D mozgású Oral-B Vitality nyerte el. A 3D fogkefék közt a legjobb ár/érték arányt az Oral-B 500-as sorozata képviseli, de ha az ár nem számít, a drágább modellek kis kijelzőkön keresztül jelzik, hogy mennyire tiszták már a fogaink, ezáltal vizuálisan is motiválva a hosszabb ideig tartó fogápolást. Sérülékeny ínnyel és puha fogzománccal rendelkezők is választhatnak elektromos fogkefét, de nekik mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: számukra a legjobb fogkefe a Philips Sonicare.
  Oral elektromos fogkefe
  Oral-B 500
  Philips elektromos fogkefe
  Philips Sonicare

  Tehát melyik a legjobb fogkefe? A helyes válasz: mindenkinek más. Hogy megtudhassa, Önnek melyik a legmegfelelőbb, érdemes felkeresnie fogorvosát, aki egyedi szájápolás tervet készít Önnek, pontosan megjelölve mely eszközök segítségével éri el a legjobb eredményt.

(Visited 3 562 times, 1 visits today)