Maszkok fertőtlenítése és vírus a bankjegyeken: koronavírus a hétköznapokban

Mivel maszkhiány van, sokan feltesszük a kérdést: újrahasználható a maszk? Főként, ha az drága, FFP2 vagy FFP3 szűrőképességű? Biztonságos, ha újra felveszem, mondjuk néhány nap szellőztetés után? Mi a helyzet a nyomtatópapírral, a napi postával: a papíron mennyi ideig marad a vírus fertőzőképes? És a bankjegyeken? A ruhán? Melyik fertőtlenítőszer a leghatékonyabb?

Egy korábbi cikkben már foglalkoztunk a kérdéssel. Ezúttal a Hongkongi Egyetem munkatársai vizsgálódtak.

Mivel a legtöbb embert ezek a gyakorlati kérdések foglalkoztatják a leginkább, ezért az erre irányuló kutatásoknak is veszik a legnagyobb hasznát. 2020. április 2.-án a The Lancet nevű tudományos lap online felületén tettek közzé egy kutatást, mely a fenti kérdésekre ad tudományosan megalapozott választ.

  1. Hőmérséklet

A Hongkongi Egyetem Orvosi Karának kutatói először azt vizsgálták, hogy a SARS-COV-2 néven ismert koronavírus stabilitása (értsd: fertőzőképességének tartóssága) hogyan változik a környezeti hőmérséklettel. A vírus rendkívül stabil 4 fokon, azonban a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan csökken a stabilitása, olyannyira, hogy 70 fokon 5 perc elteltével megszűnt a fertőzőképessége.

 

 

Koronavírus stabilitási ideje különböző környezeti hőmérsékleteken
Koronavírus stabilitási ideje különböző környezeti hőmérsékleteken

 

 

  1. Felületek

Ezután a koronavírus stabilitását különböző felületeken vizsgálták. Egy 5 mikroliternyi víruskultúrát cseppentettek különböző anyagokra és szobahőmérsékleten (22 C) illetve 65%-os relatív páratartalom mellett a táblázatban szereplő időpontokban megvizsgálták a mintát. Nyomtatópapíron 3 óra elteltével, textílián 2 nap elteltével megszűnt a vírus fertőzőképessége. Ezzel szemben a sima felszíneken sokkal stabilabbnak bizonyult a koronavírus: üvegen és bankjegyen 4 nap után szűnt meg a fertőzőképessége, műanyagon és rozsdamentes acélon 7 nap múlva. Az orvosi maszkok külső felszínén a kezdeti vírusmennyiség 0,1 %-a még fertőzőképes volt 7 nap után is.

 

Koronavírus fertőzőképességi ideje különböző anyagokon és felületeken
Koronavírus fertőzőképességi ideje különböző anyagokon és felületeken

 

  1. Fertőtlenítőszerek

A különböző fertőtlenítőszerek vírusellenes hatását is mérte a kutatócsoport. A módszer röviden: 15ul víruskultúrát kevertek el 135 ul fertőtlenítőszerrel. A kézmosó szappan kivételével egyik másik fertőtlenítőszer esetén sem maradt 5 perc után, szobahőmérsékleten (22 C) fertőzőképes vírus a mintákban.

A fertőtlenítőszer és behatási ideje, ami után a koronavírust hatástalanítja
A fertőtlenítőszer és behatási ideje, ami után a koronavírust hatástalanítja

 

 

  1. pH-értékek

Utolsóként a kutatás kiterjedt a különböző pH – értékekre is: ezek szerint szobahőmérsékleten a vírus nagyon stabilnak mutatkozott pH 3 – pH 10 közötti értékeken, tehát elég szélsőséges körülmények között is.

A környezet pH-értéke és annak hatása a vírus stabilitására
A környezet pH-értéke és annak hatása a vírus stabilitására

 

Forrás: https://www.thelancet.com/action/showPdf

https://www.thelancet.com/cms/10.1016/S2666-5247(20)30003-3/attachment/34ed069e-7268-42ae-8627-df3aa869d81b/mmc1.pdf

(Visited 1 068 times, 1 visits today)