Koronavírus: mennyi ideig fertőz tüsszentés után?

Bizonyára sokakat foglalkoztat, hogy a jelenlegi járványért felelős koronavírus (hivatalos neve SARS COV-2) mennyi ideig fertőzőképes, különösen a bennünket körülvevő környezet különböző felületein. A New England Journal of Medicine amerikai tudományos szakfolyóirat ezzel kapcsolatos tanulmányt közölt.

A koronavírus – vizsgálat

Egy vadonatúj, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute for Health) támogatásával lefolytatott kutatás azt vizsgálta, hogy a különböző felületekre, közegekbe került vírusok mennyi ideig maradnak fertőzőképesek. A kutatás azt is vizsgálta, hogy mennyire eltérően viselkedik a 2002-es SARS – járványt okozó vírus (SARS COV-1) a jelenlegi járványért felelős koronavírushoz képest (mivel ez a két vírus nagyon közeli rokonságban áll egymással).

A kitüsszentett koronavírus a permettel száll tovább

A kutatásban a koronavírus okozta járvány eddigi terjedésének módjából indultak ki. Mivel rendkívül magas a vírus sűrűsége (titer) a felső légutakban a fertőzött és fertőzőképes személyeknél, ezért a koronavírus terjedése elsősorban a kilélegzett levegővel, köhögéssel és tüsszentéssel jut a külvilágba. A már a levegőbe jutott vírus további fennmaradása két módon folytatódhat:

1. egy ideig a nedves permetben marad vagy a levegőben található szilárd részecskékhez (pl. szálló por) kapcsolódik
2. a permettel együtt valamilyen szilárd felületre rakódik

A kutatás a levegőben maradt vírusok fertőzőképességét valamint négy különböző anyagra rakódott vírusok fertőzőképességét mérte az idő múlásával párhuzamosan. A vizsgálatok laboratóriumi körülmények között, 12 – 23 °C hőmérsékleten és 65%-os relatív páratartalomban történtek.

Eredmények

Az eredményeket röviden és egyszerűen a következőképpen foglalhatjuk össze:

• a levegőben maradt, szálló részecskékhez tapadt koronavírus több, mint három órán át fertőzőképes marad
• rézfelületre kerülve négy óráig fertőz
• kartonon 24 órán át marad fertőzőképes
• műanyag- és rozsdamentes acél felületeken 72 óráig fertőzőképes a koronavírus
• levegő – átfertőzést egyelőre nem sikerült igazolni

A koronavírus fertőzőképességi ideje különböző felületeken
A koronavírus fertőzőképességi ideje különböző felületeken

A műanyagon és rozsdamentes acélfelületen 72 óráig fertőzőképes koronavírus igencsak elgondolkodtató annak ismeretében, hogy a bevásárlókocsiknak és a tömegközlekedésnek pontosan ilyen anyagból készült felületeit fogdossák az emberek. Egyúttal annak sürgős szükségességét is felveti, hogy a bevásárlókocsikat kötelező módon, minden áruház óránként fertőtlenítse. A közlekedési vállalatok már megkezdték a vonatok, buszok kapaszkodóinak fertőtlenítését.

Következtetések, fogorvosi rendelők szemszögéből

A fenti vizsgálatok is alátámasztják a hatóságok azon döntésének helyességét, hogy a fogorvosi rendelők átmeneti bezárását rendelték el. A fogorvosi kezelések nagy sebességű forgóeszközei centrifugaként repítik szét a környezetbe a szilárd és folyékony részecskéket, nyálat, kézidarabok hűtővizét. Ugyan a korszerűen felszerelt rendelők nagy teljesítményű elszívó berendezéssel vannak felszerelve, azonban ezek használata mellett sem garantálható a teljes vírusmentesítés, nem beszélve az átlag 20 – 40 percig tartó kezelések alatt a fertőző páciens által a rendelő levegőjébe kilélegzett koronavírusokról. Ezek a koronavírusok aztán mind a személyzetet, mind az aznap a rendelőben megforduló további pácienseket továbbfertőzik, ezáltal a fogorvosi praxis egy önálló gócponttá válhat.

Ugyenezen kérdéskört vizsgálta egy másik kutatócsoport is a Hongkongi Egyetemen, erről is közöltünk egy beszámolót.

(Visited 3 212 times, 1 visits today)