Kivehető fogpótlás

Kivehető fogpótlás hallatás sokan egyből a teljes protézisre gondolnak, pedig a kivehető fogpótlásoknak számtalan más formája is lehetséges.

Miért kivehető a fogpótlás és mi a legfőbb előnye?

A fogpótlás a legtöbbször azért kivehető, mert kevés a megmaradt fog, amire támaszkodhat, így az ínyre és az állcsontra is nagy felületen támaszkodnia kell. A nagy felületek tisztíthatósága csak kivehető konstrukcióval biztosítható. Ilyenek a teljes kivehető fogsor vagy protézis illetve a részleges (a legtöbbször fémlemezes) kivehető fogpótlás vagy vázprotézis. Ez tehát a kivehető pótlások egyik előnye: mivel nem csak a fogakra támaszkodik, súlyos fogveszteség pótlására is alkalmas.
Azáltal, hogy a rágóerő jelentős részét az ínyre és az állcsontra továbbítja, a rögzítéséül szolgáló fogakat a kivehető fogpótlás csak kismértékben terheli. Kevés megmaradt fog esetén sokkal egészségesebb ezt a fogpótlást választani, mint erőltetni a rögzített pótlást, ami a maradék fogak gyors leépüléséhez, töréséhez és elvesztéséhez vezetne.

Miért előnyös a tisztíthatóság szempontjából a kivehető pótlás?

Egy másik oka a pótlások kivehetőségének a higiénia: a tisztíthatóság érdekében ínybetegségekre hajlamos páciensek esetében kivehető (teleszkópos) hidak, koronák készülhetnek. Az esetek egy részében a hagyományos hidak, koronák ideiglenes ragasztással kerülnek rögzítésre: ezek is kivehető pótlások, miként az ideiglenes pótlások is. Tehát a kivehető pótlások másik előnye: a rögzítő fogak tisztíthatósága.

Kivehető híd
Kivehető híd

A szájon kívüli tisztíthatóság hatalmas előny idősebb személyek esetén is, de gyengén látók vagy romlott mozgáskoordinációs (pl. agyvérzés miatt részlegesen bénult) emberek számára is: ahelyett, hogy komoly kézügyességet igénylő mozdulatsorral próbálnának fogközkefét, fogselymet és más, nehezen kezelhető eszközt beügyeskedni a ragasztott pótlások alig hozzáférhető réseibe, a szájuk rejtett zugaiba, a kivehető pótlás eltávolításával azt a kezükben tartva, egyszerű mozdulatokkal gyorsan és egyszerűen meg tudják tisztítani azt.
Egy különleges típusa a kivehető pótlásoknak a precíziós rögzítésű (ú.n. „csúsztatós”) protézis illetve a teleszkópos fogsor vagy teleszkópos híd. A kivehető fogpótlás kapcsolódhat finommechanikai rögzítőelem révén implantátumhoz is, ha maradék fog nincs. Bár sokan első hallásra idegenkednek a kivehető pótlásoktól, ezen félelmek teljesen alaptalanok: a jó minőségű, körültekintően tervezett pótlások nagyon kényelmesek, rövid viselési idő után megszokhatóak.

Teleszkópos fogpótlás
Teleszkópos fogpótlás

 

(Visited 1 634 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük