Fogápolás 3. rész: Mi véd a fogszuvasodás ellen?

A legfontosabb kérdés – mely bizony nem kap kellő hangsúlyt – az az, hogy miért szuvasodik a fogunk, ha lelkiismeretesen mosunk fogat? A válasz egyszerű: a fogmosás jó esetben tart kb. két percig. Ennyi idő nem elegendő ahhoz, hogy a benne található esetleges zománcerősítő vagy zománcvédő anyagok a fogon erősen megtapadjanak, netán kötődjenek is a fogfelszínhez. Ha két fogmosás között ettünk valamit, de nem volt alkalmunk azonnal fogat mosni, a fogszuvasodás veszélye újból fennáll és a zománcfelszín roncsolódása kezdődik elölről. Hiába mossuk meg a fogainkat ismét néhány óra múlva: ez már nem tudja visszafordítani a lezajlott károsodást, még ha az oly csekély mértékű is volt. Ezek a mikroeróziók összeadódnak és hetek – hónapok leforgása alatt egy látható fogszuvasodás alakul ki.
Ennek kivédésére olyan fluoridra van szükség, amit hosszú ideig hagyunk hatni. (Egyszerű hasonlattal élve a kézmosó szappan sem alkalmas komoly bőrápolásra, de a kézkrém, amit hagyunk beszívódni, már annál inkább.) Több óra leforgása alatt a fluoridvegyületek képesek arra, hogy a mikroeróziót kijavítsák és a zománcot visszaerősítsék.
Az ilyen hosszú hatású fluoridkészítmények közül a legkönnyebben hozzáférhető az elmex gél: minden patikában megtalálható. Általában heti egy alkalommal érdemes használni, lehetőség szerint este, fogmosás után: így egész éjszaka ki tudja fejteni hatását. Fogszabályzó kezelés vagy fokozott fogszuvasodás esetén hetente kétszer is lehet alkalmazni.elmex gél fogszuvasodás ellen

(Visited 491 times, 1 visits today)