Foghúzás után mikor készülhet híd, implantátum vagy kivehető fogpótlás?

Gyakori kérdés a fogorvosi rendelőben – hisz ez mindenkit érint, aki foghúzáson átesett -, hogy mennyi ideig kell várni a csont gyógyulására, mielőtt végleges pótlás készül a kihúzott fog helyére.
A fogeltávolítás után csonthiány, az eltávolított fog koronájának és gyökerének megfelelő méretű és alakú szövethiány marad vissza, melynek gyógyulása és az állcsontgerinc stabilizálódása hosszú hónapokat vesz igénybe. Természetesen ezt a folyamatot előnyösen befolyásolhatja csontpótló kezelés alkalmazása, de sokan ezt a többletköltséget és – kezelést nem tudják vállalni, így megoldásként marad a hosszú várakozási idő. Mint ismeretes, foghúzás után keletkező foghiány pótlására három fő módszer áll rendelkezésünkre: kivehető fogpótlás, hídpótlás vagy implantátum (fogbeültetés).

Mennyi az optimális várakozási idő kivehető fogpótlás esetén?

Hazánkban általánosan elterjedt szokás, hogy a foghúzást követően egy hónappal már készül is a kivehető pótlás. Ez azonban felettébb előnytelen gyakorlat: az ilyen korán vett lenyomatokra készített pótlások alatt néhány hónap alatt olyan nagymértékben megváltozik az íny- és csonttalapzat, hogy attól a pótlások lazává válnak, billegni kezdenek és gyakran sajnos el is törnek. Ezeknek a pótlásoknak a javítása, alábélelése sem hoz tartós eredményt: a készítés után egy – másfél évvel bizony érdemes újat készíteni helyettük. A helyes eljárás e helyett tehát fél évig várakozni (ideiglenes fogpótlással akár hosszabb ideig is), majd azután elkészíttetni a végleges kivehető fogpótlást, így az tartósan stabil és kényelmes lesz.

Mikor készülhet végleges híd foghúzást követően?

Ha fogeltávolítás után türelmetlenségből idő előtt készül el a végleges híd, amikor az állcsontgerinc teljes gyógyulása még nem zajlott le, további csontátépülés, csontsorvadás és az íny alakváltozása várható. Ennek következtében a hídtest és az íny között nem kívánt rés képződik, melybe táplálék-maradványok ékelődhetnek be valamint esztétikailag és beszéd szempontjából is rendkívül hátrányos lehet. A minimális várakozási idő ezért ilyen esetben négy hónap, de ha nagyon tartós eredményt szeretnénk vagy elülső, látható zónába készül a híd, érdemesebb a foghúzás után fél évig ideiglenes hidat viselni és majd csak ezt követően elkészíttetni a végleges rögzített fogpótlást.

Foghúzást követően mennyi idővel történhet meg a fogbeültetés?

Ez a kérdés összetettebb: lehetséges akár azonnal, a foghúzással egy időben implantálni: ilyen esetekben sokszor csontpótlásra és más, kiegészítő beavatkozásokra is szükség van. Lehet fogbeültetést végezni néhány nappal a foghúzást követően, de lehet várni hónapokig, esetleg egy évig: ez mind a kezelendő terület állapota (gyulladások, fertőzések jelenléte), a páciens egészsége és testfelépítése, az implantátumok típusa és a fogbeültetés célja szerint változhat.

(Visited 23 833 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük