Fogbeültetés

Fogbeültetés, implantálás, implantáció fájdalom és stressz nélkül

A fogbeültetés, implantálás, implantáció, azaz az implantátum behelyezése kis ambuláns műtét, időtartama kb. 30-60 perc. Az egészséges szervezet számára nem jelent nagyobb megterhelést, helyi érzéstelenítésben történik. A műtét nem jár semmiféle fájdalommal vagy kellemetlenséggel. A műtét után utófájdalom jelentkezhet, mely általában még a műtét napján megszűnik, esetleg 1-2 napig tartó közepes mértékű fájdalom tapasztalható, amely fájdalomcsillapítóval teljesen megszüntethető.

Mint minden beavatkozás, így a fogbeültetés, implantálás, implantáció – is egy előzetes és teljes kivizsgálás után történhet. A kivizsgálás egy nyugodt beszélgetéssel kezdődik, melynek során tájékozódunk az Ön általános egészségi állapotáról, a szájra, fogakra vonatkozó előzményekről. A fogbeültetés olyan  rizikótényezői, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés, hiányos szájhigiéné nagy figyelmet érdemelnek.

A beszélgetést követően a fogbeültetés, implantálás, implantáció következő lépéseként egyrészt átvizsgáljuk a szájüreget, másrészt általános orvosi vizsgálatokat is végzünk az Ön egészségi állapotára vonatkozóan. Panoráma röntgen készítése elengedhetetlen a kezelés tervezésében, ugyanis ez alapján tudunk tájékozódni a csontállomány mennyiségéről, anatómiai képletekről (arcüreg elhelyezkedése, idegek lefutása). Az általános szájvizsgálat és röntgenvizsgálatok eredményei alapján készítjük el – az Ön igényeinek minden tekintetben megfelelő – kezelési tervet. Csakis a vizsgálati eredmények ismeretében dönthetjük el, hogy a fogbeültetés sikeresen elvégezhető-e.

A fogbeültetés menetének főbb szempontjai:

  • Implantálás előtt szükséges-e fogat eltávolítani?
  • Mekkora csontmennyiség áll a rendelkezésünkre – szükség van-e csontpótlásra?
  • Milyen az arcüreg elhelyezkedése – kell-e sinus emelést végezni?
  • hány darab fog beültetésére lesz szükség?
  • milyen típusú fogbeültetés szükséges?
  • az implantálás melyik módszerét alkalmazzuk?

Megbeszéljük a felmerülő kérdéseket, hogy az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni, tisztázzuk a fogpótlás várható költségeit, és egyeztetjük a műtét időpontját.

Foghúzás után kb. 2-3 hónapot várunk, amíg a seb begyógyul, és a csontosodás megkezdődik. Tudni kell azonban, hogy minden foghúzást csontpusztulás követ, így minél később kerül sor az implantációra, annál kevesebb a csont és nehezebben végezhető el a fogbeültetés.

A kezelés fázisai

Az implantátum és a csont közötti kapcsolat – összecsontosodás – 3-6 hónap alatt alakul ki, a műgyökér csak ezután terhelhető biztonsággal, azaz ezt követően kerülhet sor a felépítmény elkészítésére. A csontos összenövés teszi lehetővé az implantátumok stabil rögzülését, és így azok képesek lesznek a rájuk ható rágónyomás tartós és károsodásmentes elviselésére.

Az összecsontosodásért az implantátum külső felszíne a “felelős”. A felszínt a gyártók mind makroszkopikus (nagyméretű), mind mikroszkopikus felületi egyenetlenségekkel látják el. A makroszkopikus felületi egyenetlenség a csavarmenet, amely az implantátum elsődleges stabilitásáért felelős. Manapság már egyre nagyobb szerepet kap a felszín mikroszkopikus kialakítása, amely fokozza az implantátum és a csont közötti kapcsolat kialakulásának gyorsaságát – az implantátum szervülését.

A gyógyulási idő letelte után kerülhet sor a felépítmény elkészítésére. A gyógyulást követően a csontosodást röntgenfelvétel alapján ellenőrizzük.

Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat felszabadítjuk, eltávolítjuk a gyógyulási csavart, majd beillesztjük az ínyformázó csavarokat az implantátum megfelelő részébe. Az ínyformázó csavar behelyezésére a felszíni hám gyógyulása miatt van szükség, hogy kialakulhasson az íny-implantátum kapcsolat, a természetes fogazathoz hasonló ínytapadás jöjjön létre. A tökéletes ínytapadás kialakulásához 2-3 hétre van szükség.
A végleges ínytapadás kialakulása után az ínyformázó csavarhoz csatlakoztatható az ún. felépítmény csavar, amely a készülő fogpótlás megtámasztására, elhorgonyzására szolgál. A behelyezett felépítménycsavarral együtt lenyomatot veszünk a fogakról (implantátumról), majd a lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol fogtechnikusunk elkészíti az implantátumra tökéletesen illeszkedő felépítményt – a borítókoronát, hidat, körhidat, lemezes fogpótlást.

A fogbeültetés, implantálás, implantáció nem ér véget a fogpótlás elkészítésével és szájba helyezésével. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A fogbeültetést követően javasoljuk a félévenkénti kontrollvizsgálatot. Fogorvosunk ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat, mint például a lerakódott fogkő eltávolítását.

Bármilyen elváltozás esetén hívjon bennünket, hogy elkerülhessük a komolyabb problémák kialakulását.

(Visited 6 592 times, 1 visits today)