Felnőttkorban

Korszerű szájápolás felnőttkorban

A szájápolásról, röviden

A fog- és fogágybetegségek közös kiváltó oka a lepedék és a bakteriális plakk. A plakk egy olyan, kórokozókból álló ragadós filmréteg, ami fogszuvasodást okoz. A mikor a plakk megtámadja az ínyt, hamarosan kifejlődik az ínybetegség és ez a fog meglazulásához vezethet. Fogmosással távolíthatjuk el a plakkot és az ételmaradékot a fog külső-, belső-, és rágófelszínéről. A fogszuvasodás és a fogágybetegségek legfontosabb megelőzési módja tehát a rendszeres fogmosás! Önmagában csak fogmosással is megelőzhető mindenfajta fogszuvasodás, ínyelváltozás (ha kellő szorgalommal és alapossággal végezzük), a különböző fluoridok és egyéb szerek csak a felületes fogmosás kompenzálására hasznosak, illetve azok számára, akik bár igen alaposan tisztítják fogaikat, fejlődési rendellenesség folytán vagy egyéb okból hajlamosak a szuvasodásra, ínygyulladásra (igen kevés embertársunkra igaz ez). A fogorvosi kezelések is csak a már kialakult szuvasodások, károsodások kijavítására elegendőek, azonban a további szuvasodások ellen újra és újra csak a rendszeres, alapos szájhigiénével vehetjük fel a harcot. Tudnunk kell azt is, hogy bár a közhiedelem szerint a sorkatonai szolgálat, illetve a terhesség kivédhetetlenül a fogak súlyos károsodását vonja maga után, ennek nem sok alapja van. A terhességi ínygyulladásra még alább kitérünk, azonban a terhesség és a sorkatonai szolgálat is rendszerint azt a korosztályt érinti, akik a fiatal felnőttkorba kerülve a maradandó fogaik megjelenésétől eltelt 10-15 évi felületes fogmosás miatt fogaik nagyszámú és egyszerre kiteljesedő szuvasodásával kell, hogy szembenézzenek. Az olyan élményeket tehát, hogy “és akkor egyik évről a másikra teljesen tönkrement minden fogam” úgy kell feldolgozni, hogy az előtte évekig gyűlő apró szuvasodás- és fogágybetegség kezdemények egyszerre teljesedtek ki, tehát nem egy véletlen, váratlan természeti csapásról van szó (ugyanúgy, ahogyan más szerveink is hosszú kíméletlen igénybevétel után mondják fel a szolgálatot, pl. szívinfarktus).

A fogmosás eszközei, módszerei és sorrendje általánosságban a következő:

 • Saját fogak esetén:

  • Fogselyem, nyelvkaparó
  • Fogmosás fogkefével
  • Szájöblítő használata
  • Hetente egyszer fluoros zselé használata
 • Hídpótlások esetén:

  • Saját fogak (szabad fogközök) között fogselyem
   vagy hídselyem, a hídpótlás alatt hídselyem; nyelvkaparó
  • Fogmosás fogkefével
  • Szájöblítő használata
  • Hetente egyszer fluoros zselé használata
 • Kivehető fogpótlások esetén:

  • A fogpótlás megtisztítása, napi minimum 1 órás tisztítóoldatban való áztatása; nyelvkaparó
  Ha van saját fog vagy hídpótlás is:
  • Saját fogak (szabad fogközök) között fogselyem vagy hídselyem, a hídpótlás alatt hídselyem; nyelvkaparó
  • Fogmosás fogkefével
  • Szájöblítő használata
  • Hetente egyszer fluoros zselé használata

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

Terhesség alatt

A terhesség folyamán a kismama szervezetében lezajló változásokért a megváltozott hormonháztartás okolható. Az ösztrogén és a progeszteron a szervrendszereknek a megváltozott megterheléshez való alkalmazkodását segíti elő, azonban ezeknek a hormonoknak vannak kellemetlen mellékhatásai is. Ilyenek a reggeli émelygés, a hányás, a pszichés labilitás, a fokozott hajlam az ínygyulladásra, ínyvérzésre. Sajnos, általában igaz, hogy a lakosság szájhigiénéje kifejezetten rossz, aminek az oka a nem megfelelő szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés elmulasztása. Terhesek esetén ezt tovább erősíti a megváltozott hormonszintek hatása. Az ínygyulladás az íny duzzanatából, vörös elszíneződéséből, vérzéséből áll. Ez utóbbi kialakulhat spontán, vagy fogmosás közben, kiterjedhet egy – két fogra vagy a teljes szájra is. A duzzadt íny érzékeny, emiatt a fogmosást még inkább elhanyagolják, így hajlamosít fogszuvasodásra is. Ezenfelül kellemetlen leheletet is okozhat.

Mit tegyünk hát?

 • A terhesség alatt és a szülést követően is keresse fel fogorvosát! A létező összes szuvasodást tömesse be, a gyulladásokat, fertőzéseket maradéktalanul kezeltesse ki és a rossz, fertőző gyökereket minél hamarabb húzassa ki, az elhalt vagy fájó fogakat pedig gyökérkezeltesse!
 • A terhesség alatt fokozottan ügyeljen a szájápolásra!
 • Étkezése legyen egészséges, kiegyensúlyozott, sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszon! A húsfélék közül a sovány fehérhúsok (hal, csirke, pulyka) filézett, bor, zsiradék és túlzott fűszerezés nélküli elkészítési formái ajánlhatók. Sok vitamin található egyes belsőségekben, pl. májban. Kerülje a dohányzást, az alkoholt és étkezések között ne fogyasszon édességet!

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

A fogselyem

Fogselyem A hagyományos (fogkefés) fogmosással a fog öt felszíne közül csak hármat lehet megtisztítani. A maradék két felszínt, amely a fogközök felé néz, igen alaposan kell tisztítani, hiszen itt erősen tapad a plakk és a lepedék és ezeknek a felszíneknek nincs öntisztulása (a nyelv, az arcizmok és a nyál tisztító hatása itt nem érvényesül). Mivel a fogszuvasodás és ínybetegség leggyakrabban itt kezdődik, a fogselymet mindennap kell használni, mégpedig a fogtisztítás kezdőlépéseként, fogmosás előtt. A fogselyem gyógyszertárakban, illatszerboltokban vény nélkül kapható dobozba csomagolt, felcsévélt fonal, melynek több változata is forgalomban van: mentolos, viaszolt, vékony, közepes és vastag illetve széles. A fogselymet a dobozon található kis pengével le lehet metszeni (éppen úgy, mint a ragasztószalagokat).

A következő módon alkalmazzuk:

Fogselyem helyes használata
1. Kb. 45 cm-nyi selyemszálat leszakítunk, majd a végeit a középső ujjaink köré tekerjük, úgy, hogy az egyik ujjunkon legyen a nagyobb része a selyemnek a másikon a fonal vége.
Fogselyem használata
2. A hüvelykujjunk segítségével a fogselymet óvatosan bevezetjük először a felső fogaink közé. A fogközbe jutva legyünk nagyon körültekintőek, nehogy elmetsszük az ínyt vagy pedig sérülést okozzunk magunknak. Minden fogközben két-két fogfelszínt (a két-két szomszédos fogét) kell megtisztítani az íny mindkét oldalán.
Fogselyem használata metszőfogaknál
3. A fogív egyik végéről indulunk, majd minden fogközbe behatolva jutunk el a másik végére. Az ártalmas plakkot többször megismételt, az íny felől a fogak rágófelszíne felé haladó és közben elore-hátra furészelő mozdulatokkal lehet eltávolítani.
Fogselyem - ajánlott mozdulatok
Fogselyem használata - példa
4. Az alsó fogaink közé a mutatóujjunkkal vezessük be a fogselymet, ugyanolyan óvatosan, mint a felsők esetén. Minden egyes fogunkra íjhúrként ráfeszítve a selymet furészelő mozdulatokkal tisztítsuk ki a fogközöket.

A hídselyem

Hídselyem A hídselyem (vagy Superfloss) olyan helyeken használható, ahol egybeöntött hídtestek vagy fogszabályozó drótívek miatt a hagyományos fogselyem nem húzható be. A hídselyem egyik vége merevebb, keményebb (olyan, mint a cipőfuzők vége), ezt át lehet tolni a híd és az íny közti résen, vagy a fogszabályozó ív alatt. Azok, akik hidat, beragasztott fogszabályzó ívet, tehát rögzített fogművet viselnek, mindennap a fogtisztítást a hídselyemmel kell, hogy kezdjék. Kereskedelmi forgalmazása kartondobozokban történik, melyben általában 50 darab különálló, kimért, felszabdalt és előkészített selyem található: egyik vége merev, ezt követi egy középső vastag, bolyhos rész, majd a másik vége vékony, hagyományos fogselyem. Gyógyszertárakban kell kérni Superfloss néven.

Használata a következő:

Hídselyem helyes használata 1
1. A hídselymet a merevebbik végével befűzzük a fogmű alá.
Hídselyem helyes használata 2
2. A másik oldalon az átfűzött részt megragadjuk és áthúzzuk.
Hídselyem helyes használata 3
3. A bolyhos részt használjuk a tulajdonképpeni tisztításra: jobbra-balra, előre-hátra és a két mozgást kombinálva lesikáljuk a rejtett, nehezen hozzáférhető felszíneket.
Hídselyem helyes használata 4
4. A pillérfogakat a hidakban, illetve a tág fogközöket is ezzel a bolyhos résszel ajánlott felfényesíteni, a fogköztisztító kefék helyett.
Hídselyem helyes használata 5
5. A tisztítás befejeztével a hídselymet kihúzzuk a fogközből, úgy, hogy a már szennyezett részeket ne húzzuk vissza a fogközbe, tehát a vékony, használatlan rész haladjon át a résen utoljára.

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

A nyelvkaparó

Nyelvkaparó és helyes használata A fogmosás első fázisában nemcsak a fogközökből, hanem a szájban a baktériumok számára egyedülálló módon kedvező felületet képző nyelvhátat is alaposan meg kell tisztítani. A nyelvről az elszarusodó réteg csupán lassan képes leválni, a folyamatosan vastagodó réteg pedig kitűnő szaporodási és táplálkozási lehetőséget biztosít a kórokozóknak. Sokféle nyelvkaparó létezik. A legjobbak azok, melyek kemény műanyagból (és nem gumiból) készülnek, íves alakúak. Alkalmazásuk módja: a nyelvhátra fektetve a nyelvtisztítót előre húzni. Használat után leöblíteni, lefertőtleníteni. Rendszeres használatával csökkenthető a fogkő, a lepedék és a baktériumok lerakódása, melyek a rossz lehelet forrásai. A jobb eredmény elérése érdekében naponta kétszer használja!

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

A fogkefe

Fogkefe és helyes használata A fogmosás második fázisa a fogkefével végzett, tulajdonképpeni fogmosás. Ez a fázis minimum három percig tartson, de kívánatos volna, hogy naponta legalább egyszer hat percig tartson a fogmosás. Ezt, sajnos órával – stopperrel – kell mérni, mert a statisztikák szerint mindenki egy – másfél perc után abbahagyja a fogmosást, miközben az az érzete támad, hogy több, mint öt percig mosta a fogát. A fogkefe, amit használunk, legyen kisfejű, hogy a nehezebben hozzáférhető részeken is használni tudjuk. Ezenkívül követelmény, hogy a sörtéi legyenek puhák (a csomagoláson fel van tüntetve a keménységi fok) és a végük legyen lekerekített. Fontos, hogy a fogkefét sose nyomjuk erősen az ínyhez és a fogakhoz, mert az erős ínysorvadáshoz, gyors fogkopáshoz vezet. Ne végezzünk olyan sikáló mozgásokat, amelyekkel az ínyszélt erősen kidörzsöljük és ne használjunk fehérítő hatású, durva szemcséket tartalmazó fogkrémeket, mert azok a fogakat fehéríteni nem fogják, koptatni viszont annál inkább… A fogfehérítésnek más módjai vannak, melyekről fogorvosától kérhet felvilágosítást. A modern fogkefe gömbölyített sörtevégű, hogy ne sértse fel az ínyt fogmosás közben. Ennek következtében ha a fogra merőlegesen tartva mosunk fogat vele, a hagyományos fogkeféhez képest vajmi kevés lepedéket tudunk vele eltávolítani. A sörték oldalfelszínét azonban gyárilag lézerrel felérdesítik, éppen azért, mert a mai fogkeféken ezeket a felszíneket kell fogmosásra használni! Tehát korszerűbb lett az eszköz és korszerűbb lett a módszer.

Használata:

Fogkefe helyes használata 1
1. A fogkefét fektessük lazán, 45 fokos szögben az ínyre és a fogakra, úgy, hogy az ínybarázdába is behatoljon. Kis körkörös, masszírozó mozdulatokat végzünk, úgy, hogy a kefefej szálainak végei többé-kevésbé egy helyben maradjanak. Ez biztosítja azt, hogy a külső hosszú szálak fellazítsák a plakkot az íny alatt és a fogközben is. Ez a plakk-lazítás minden egyes fogon kb. tíz másodpercig tartson. Végül, szigorúan az íny felől a fog rágófelszíne felé irányuló, foganként 6-8 seprő mozdulattal leseperjük a már fellazított lepedéket.
Fogkefe helyes használata 2
2. A fogak belső felszínéről (a fogkefe hegyével az elülső fogak esetén, a fogkefe külső, hosszabb sörtéivel a hátsó fogak esetén) is tisztítsuk le a lepedéket.
Fogkefe helyes használata 3
3. Végül a rágófelszínekről tisztítjuk le a plakkot, úgy, hogy apró, előre-hátra irányuló rezgő mozgásokat végzünk a sörték csúcsaival. Figyeljünk rá, hogy a leghátsó fogaink se maradjanak ki a fogmosásból!

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

A fogköztisztító kefe

A fogközök, nagyobb rések, hidak, fogszabályzó ívek tisztítására készült eszköz. Üvegmosó kefékhez hasonlít az alakja, mérete kisebb a fogkefénél. A márkanév és méretjelölés nélküli termékek sokszor túl vastagok. Fontos, hogy a fogközök, fogpótlások és íny közti zugok átmérőjét a fogközkefe kiválasztása előtt a kezelőorvos megmérje és pontosan jelölje meg az egyes fogközi résekhez tartozó keféket. Ennek azért van jelentősége, mert a fogközkefe csak akkor tisztít, ha enyhén szorul, de még átfér a résen (lásd ábrák).Fogköztisztító kefeFogközkefe kiválasztása Különböző nagyságú fogközkefék
Fogpótlás és fogközkefe
Fogközkefe használata fogszabályzó készülékkel
Fogközkefe használata

Az elektromos (motoros) fogkefe

Elektromos fogkefe A ma legelterjedtebb motoros fogkefék két részből állnak: egy újratölthető akkumulátort vagy elemet és az elektromotort magába foglaló kézi egységből és a cserélhető, félkörös oszcilláló forgómozgást végző, sörtével ellátott munkavégből. Ha lehetséges, válasszunk “3D” feliratú kefét: ezek a körkörös mozgáson túl előre – hátra bólogató mozgást is végeznek. A motoros fogkefével végzett fogmosás során is közel annyi időt töltsünk egy-egy fognál, mint a hagyományos módszer esetén. A fogmosás tehát ne tartson kevesebb ideig! Még fontosabb, mint a hagyományos módszernél, hogy a kefét ne nyomjuk erősen a fogakhoz és az ínyhez: ne az erő növelésével, hanem a fogmosás időtartamának növelésével javítsuk a hatékonyságot! Fogkrémet ugyanúgy kell használnunk. A motoros fogkefe legyen mindig feltöltve, akadozó, kínlódva forgó kefével nem lehet fogat mosni, legfeljebb a lepedéket szétkenni a fogakon. Ha az akkumulátort újra szeretnénk tölteni, előtte mindig tanácsos azt teljesen lemeríteni, hiszen az akkuk legközelebb addig meríthetők le (csak annyi áramot adnak le), ameddig legutóbb is használták (tehát ha kisütés nélkül töltötték újra őket, csökken a hasznos kapacitásuk). Hogyan kell lemeríteni az akkumulátort? Hagyjuk a már gyengén működő fogkefét bekapcsolva, amíg teljesen meg nem áll (akár magára is hagyhatjuk, hiszen percekbe is telhet, míg lemerül). A procedúrát megismételhetjük néhányszor, majd ráhelyezzük a töltőre.

Használata:

Elektromos fogkefe használata 1 1. A fogak külső felszínével kezdjük a tisztítást, különösen figyelve az íny- fog határra. Foganként tíz másodpercig lazán tartjuk a kefét a fogfelszínen. Mindig a száj más sarkából kezdjük a fogmosást, hogy egyenletes legyen a tisztítás (a fogmosás végére rendszerint már kevesebb energia, odafigyelés jut).
Elektromos fogkefe használata 2 2. A rágófelszíneket is laza tartással, fogankénti tíz másodperces tisztítással szabadítjuk meg a lepedéktől.
Elektromos fogkefe használata 3 3. A motoros fogkefe használható fogszabályzó készülékek ill. fogpótlások, protézisek tisztítására is. A cserélhető véget a színes sörték színvesztése esetén cserélni kell (kopásjelző csíkok).

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

A fluorzselé

Használata igen fontos. Gyermekkorban a fluor a zománcba közvetlenül beépül, megkeményítve, ellenállóvá téve azt, így ebben a korban különösen jótékony a hatása. Ezenkívül a szájban lévő baktériumok számát csökkenti, a kezdődő szuvasodásokat a zománcból kioldódott anyagok pótlásával helyreállítja (!), az ínygyulladást csökkenti és a kellemetlen leheletre is megoldást jelent. Több típusa ismert, vannak szerves és szervetlen fluoridok. A tudományos kutatások és a statisztikák szerint a szerves fluoridok sokkal hatékonyabbak, könnyebben beépülnek a zománcba, hatékonyabban védenek a szuvasodás ellen. Ilyen az Elmex zselé vagy Elmex gél is, mely gyógyszertárakban manapság már vény nélkül is kapható.

Használata:

Jelöljünk ki egy napot a héten, amikor alkalmazni fogjuk (legjobb a vasárnap este, amikor az egész család együtt használhatja). A megmosott, leöblített fogakra tiszta fogkefével kb. 1 cm-nyi zselét kenjünk fel, majd 4 – 5 percig masszírozzuk az ínybe és a fogakra. A habot köpjük ki, de a zselét tilos leöblíteni. Figyeljünk arra is, hogy használata elott bőségesen igyunk, mert a zselé használata akkor hatásos, ha alkalmazása után egész éjszaka nem eszünk és nem iszunk semmit! Azért is fontos előtte inni, mert fanyar, a szájat kissé szárító íze ivásra ösztönöz, aminek ellen kell állni, különben értelmét veszti az egész procedúra… Kisgyermekeknek ne adjuk, mert lenyelhetik.

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

A szájöblítők

A fogmosás kiegészítéseként hasznos eszközök, azonban sokan annak helyettesítésére végzik, mely feladatot már nem tudja ellátni. Fontos megértenünk, hogy a lepedék erősen tapad a fogakon, így csak dörzsöléssel távolíthatók el, míg az öblítők folyadékok, melyek dörzsölő hatást nem tudnak kifejteni. Ne tévesszük össze tehát a fogmosást a mosó- vagy mosogatógép működési elvével, mert az eredmény csak egy lehet: korán fájdalmas búcsút veszünk fogainktól… Többféle összetételűek lehetnek. Egyetlen fontos alapelv van használatukat illetően: egyiket se használjuk havonta egy hétnél tovább (tehát váltogassuk őket), mivel mindegyik más kórokozókat pusztít el, azonban ha csak egyet használunk hosszú időn át, a szánkban lévő bakteriális egyensúly felborulhat (különösen igaz ez a klórhexidin-glukonát tartalmúakra, pl. Corsodyl, Chlorhexamed). Öblögetés után szintén nem tanácsos minimum három óra hosszat enni-inni, ezért ezt is este tanácsos végezni.

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

A rágógumi

Alapvetően nem fogtisztításra lettek kitalálva, így nem is feladatuk az. A rágás valóban fokozza a nyálelválasztást, javítja a fogak szabad felszíneinek öntisztulását a nyelv és az orca fogakhoz dörzsölődése révén. A fokozott nyálelválasztás valóban hígíthatja némileg a bakteriális savakat (ezáltal emelve a pH-t), azonban fogmosás nélkül fogainkon ez mit sem segít (kb. olyan, mint elefántnak a bolhacsípés). A legpozitívabb tény a korszerű rágógumikat illetően, hogy cukormentesek és a rágás serkentése révén állítólag a rövidtávú memóriát is fejlesztik (még bizonyításra szoruló tézis). Tehát rágjuk őket bátran, de: étkezés után mindig mossunk fogat!

[button title=”Fel” icon=”” icon_position=”” link=”#top” target=”” color=”” font_color=”” large=”0″ class=”” download=”” onclick=””]

(Visited 3 375 times, 1 visits today)