Fertőzésveszély: hogyan védekezzünk olcsón és jól

Az emberek többsége szeretné elkerülni a járvány okozta betegséget és sokan bármit megadnának maguk és szeretteik megfelelő védelméért. De tényleg csak a sokszoros felárral kapható, méregdrága védőfelszerelésekkel úszható meg a koronavírus okozta fertőzésveszély?

A válasz egyértelmű NEM! Egy, a napokban napvilágot látott kínai tanulmány rávilágít, hogy a wuhani járvány rohamszerű terjedéséről akaratlanul is a szűrőállomások személyzete (és ezen belül sokszor az orvosok, nővérek, egészségügyi dolgozók hada) tehet. Természetesen nem szándékosan. A kínai tanulmány vizsgálat alá vonta a járvány ellen zajló európai védekezést is és arra a következtetésre jutott, hogy sajnos a nyugati országok ugyanazon az úton haladnak, mint Wuhan.

Mi lehet ennek az oka? Nos, elsődlegesen az, hogy az antibiotikumok virágzásával és az egészségügyi kiadások világszerte zajló racionalizálásával az infektológia (fertőzéstan), mint szakma és tudományág rohamos sorvadásnak indult. A váratlan járványba alig tudtak infektológusokat bevonni, hiszen világszerte kevesen vannak, az utóbbi évtizedekben úgy tűnt, rájuk talán nem lesz többé szükség. Azonban a robbanásszerű terjedés miatt mindenféle segítséget, tűzoltókat, katasztrófavédelmet, laboratóriumi személyzetet stb. be kellett vonni. Ezek a személyek nem voltak fertőzésvédelem ellen szakszerűen kiképezve és hiába volt meg a csúcsminőségű felszerelés, sok esetben nem volt meg a használatához a szaktudás. Ez mind a fertőzésveszély növekedését okozta.

A fertőzött betegek ellátása, szűrése, osztályzása sokszor nagyon fárasztó és monoton tevékenység már önmagában is, nemhogy szokatlan, kényelmetlen és izzasztó védőfelszerelésben végezve. Ennek hosszú órákon át történő elviselése alapfeltétele az infekciókontrollnak (vagyis a fertőzésveszély megfékezésének). Úgy kell viselni a védőruhát, mint az űrhajósnak az űrben a szkafandert: nem bonthatjuk meg! Csak míg az űrhajós rögtön érzi a hatását, ha kinyitja a szkafandert, az egészségügyi személyzet csak sokkal később tapasztalja meg a negatív következményeket.

A koronavírusról azt tudjuk, hogy minden szezonális influenzánál gyorsabban terjed és szemen keresztül is fertőz! Tehát nem elég a maszk, kell a zárt szemüveg is! Ezenkívül elengedhetetlen a zárt maszk. Problémát jelent az is, hogy a szemüveg párásodásának elkerülésére a maszkok egy része szelepes. Egészséges maszkviselő esetén ez nem gond, de mi van, ha a maszk viselője már fertőz? A szelep kifelé mindent kienged, tehát szórja a fertőzést! És bizony a szűrőállomásokon sok dolgozó már fertőzött, miközben napokig még ilyen szelepes maszkot viselt.

Ennyit a dolog elméleti hátteréről, lássuk a konkrét teendőket! Mik a legolcsóbb és legegyszerűbb módjai a fertőzésveszély elleni védekezésnek?

  1. A legolcsóbb és legegyszerűbb – mint azt már mindenki tudja – az otthonmaradás. Ennél jobb jelenleg nincs.
  2. De mi van ha boltba / patikába kell menni? Kesztyű kell, meg gázmaszk? Nos, az nem baj, ha van kesztyűnk és gázmaszkunk, de a második legolcsóbb és legegyszerűbb védőeszköz a maszk és védőszemüveg. Ha van, FFP3-as, szelep nélküli maszkot válasszunk. Ennek hiányában az FFP2 is elegendő (a WHO és az NNK is ezt ajánlja, hiszen a koronavírus a legnagyobb létező vírusok közé tartozik, egy ilyen maszk kiszűri). De ha nincs ilyen maszkunk, egy sima sebészi maszk is sokat segít. Ebből, ha nagy biztonságra törekszünk, kettőt vegyünk fel, a széleit pedig ragasszuk körben az arcunkra (előfeltétel a borotvált, sminkmentes, száraz arcbőr) leukoplaszttal vagy erős ragasztószalaggal. A védőszemüveg pedig ne egyszerű, fröccsenés – gátló munkavédelmi szemüveg legyen, hanem úszómaszk, búvárszemüveg vagy vegyvédelmi szemüveg!
Olcsó, de körben végig jól záródó szemüveg
Olcsó, de körben végig jól záródó szemüveg
Ha lehet, szelepmentes maszkot viseljünk és a madzag egyik ága mindenképp fül fölé kerüljön
Ha lehet, szelepmentes maszkot viseljünk és a madzag egyik ága mindenképp fül fölé kerüljön
  1. Ha pénztárcánk bírja (és találunk a kereskedésben), cseppálló festőoverall jöhet még szóba, kapucnival, az illesztéseknél ragasztószalaggal szorosan leragasztva. Ha így beöltöztünk, esetleg gumikesztyűt is húztunk, már semmi baj nem érhet minket. Feltéve, hogy a védőruházat eltávolításakor nem nyúlkálunk az arcunkhoz.
  2. De mit tegyünk, ha hazaértünk? A védőruházat mértékétől és típusától függetlenül, minden bevásárlás után az ajtóban le kell vetkőzni, az összes ruhát a mosógépbe tenni, ezután tetőtől talpig szappanos vízzel lezuhanyozni (igen, hajat is kell mosni), arcot, kezet különösen alaposan megmosni, orrot sós vízzel átöblíteni, gargarizálni. A családtagokkal csak ezután szabad találkozni. A szakszerű fertőzésveszély – elkerülésnek ez az egyetlen járható módja. Ha ezt bárki, bármelyik ponton nem tartja be: jelentősen növekszik a fertőzésveszély.

Alább lássunk néhány konkrét példát a fertőzésveszély elleni elégséges és elégtelen védekezésre:

Az overall jó, a hajat nem takarja semmi, a maszk nem illeszkedik szorosan, nagy az alászívási rés, a szemüveg alkalmatlan: elégtelen védelem

 

Lábzsák, overall rendben, a középső dolgozó maszkja oldalt szelel, nincs leragasztva, kesztyűje nincs, a jobb szélső dolgozó szemüvege felhajtva: egyedül a bal szélső dolgozó védelme megfelelő

 

A bal oldali dolgozó maszkja nem zár, a jobb oldali dolgozó szemüvege felhajtva: koronavírus ellen elégtelen védelem. Frontvonalban dolgozóknál kiemelten magas fertőzésveszély!

 

Maszk jó (bár kissé drága és nem túl kényelmes), szemüveg jó lenne, ha rá lenne szorítva, de mivel kényelmetlen, ezért meglazította, így már nem véd.

 

Szemüveg kitűnő és véd, maszk elégtelen, mert nincs leragasztva. Közepesnél magasabb fertőzésveszély.
Szemüveg kitűnő és véd, maszk elégtelen, mert nincs leragasztva. Közepesnél magasabb fertőzésveszély.

 

Overall, vegyvédelmi szemüveg és maszk: kitűnő felszerelés, egyedül a maszk kissé drága és kényelmetlen viselet, de tökéletes védelmet ad a frontvonalban dolgozóknak is
(Visited 924 times, 1 visits today)