Cirkónium, tiszta kerámia vagy fémkerámia: melyik jobb? II. rész

Az első részben tárgyalt cirkóniumnak kockázatai is vannak: ellenőrizetlen forrásból származó tömbökből nem lehet megbizonyosodni annak minőségéről szennyezettségéről (pl. radioaktivitás stb.). Ezenkívül a frézelőgép késeit rendszeresen cserélni kell, amelyik fogtechnikán ezen spórolnak, ott gyorsan romlik a munka pontossága. Márpedig az igényesebb fogtechnikusok rendszeresen karbantartják a gépeiket és eladják a kopott késeket, amit más technikusok megvásárolnak…
A rágófelszín kialakításának alapossága is egy hibalehetőség, ezen a ponton a munkát megrendelő fogorvosnak van fontos szerepe, hogy arcívvel dolgozik-e és megköveteli-e az egyéni artikulátorban történő kerámia rétegzést. Sok múlik a fogtechnikus kézügyességén és alaposságán és azon is, hogy pontosan hány fokon zajlik a szinterezés.

fémkerámia korona

Mi szól a fémkerámia korona mellett?
Több mint 50 éves tapasztalat gyűlt össze az önthető fémvázakkal kapcsolatban, ezenkívül folyamatosan fejlesztik a leplező kerámiákat is.
A fémkerámia koronák esetén koronaszélek záródása nagyon jó (sokkal kisebbek a rések, mint a cirkónium esetében!).
A fémkerámia koronák hagyományos módon ragaszthatók (nincs allergizáló tényező).
Kombinált fogpótlások (nyomógombos, csúsztatós megoldások) csak fémkerámiával oldhatók meg.

Fémkerámia korona rétegei
Fémkerámia korona rétegei

Mik a fémkerámia korona hátrányai?
A fém koronaváz sokszor allergizálhat nem nemesfém ötvözeteknél. Az aranykoronák sokkal ritkábban allergizálnak, de sajnos ezek esetén is gondot jelenthet a palládium és más ötvöző fémek jelenléte az aranyötvözetben. Mindesetre manapság már részletes allergiatesztek állnak rendelkezésre és ezekkel kimutatható a páciens egyéni érzékenysége mindenféle fogászati anyaggal szemben. Így még a pótlás tervezési fázisában ki lehet választani azt az anyagot, amit a szervezete biztosan tolerál majd.
A fémkerámia korona fémvázát fényzáró réteggel, ú.n. opákerrel fedik le, hogy ne látsszon ki a kerámia alól. Ez sajnos a színt sokszor hátrányosan érinti.
A fémkerámia korona fényáteresztő képessége (és egyben élő fogakkal való hasonlósága) a kerámia réteg vastagságától függ, így ahol nem lehet sokat elvenni a saját fogakból (pl. alsó elülső fogak), ott nehéz a színt, a megjelenést széppé, feltűnésmentessé tenni. Még nehezebb egyetlen fémkerámia koronát ép, élő saját fogak közé elrejteni (ha csak egy fogat kell pótolni).
A következő részben a tiszta kerámiáról és préskerámiáról lesz szó.
(folytatjuk)

(Visited 3 509 times, 1 visits today)