Élelmiszer koronavírus – mentesítés: vásárlástól a tárolásig

Az élelmiszer biztonság bonyolultabbá vált az idén. A koronavírus-fertőzés rendkívül könnyen terjed. Ennek kivédése mindnyájunkat olyan életmódváltásra kényszerít, ami sokaknak elviselhetetlen teher. Ezt a cikket ne úgy olvassák, mint egy kötelező házi feladatot! Nincs mindenkinek türelme és lehetősége minden lépést szigorúan betartani. A hangsúly azon van, hogy törekedjünk rá. Mindenki a lehetőségei szerint. Csak így tudjuk megfékezni a járványt és megőrizni egészségünket.

Az élelmiszer – kezelés minden lépésénél abból indulunk ki, hogy tanácsokat követő személy idős, súlyos alapbetegségekkel és gyenge immunrendszerrel. Vagyis a maximális biztonságra TÖREKVÉS a cél. Azért hangsúlyozzuk ki a törekvés szót, mert tökéletes védelem nem létezik. De törekednünk kell arra.

Az élelmiszernek nemcsak az eredete és összetétele, de a kezelése is legyen biztonságos
Az élelmiszernek nemcsak az eredete és összetétele, de a kezelése is legyen biztonságos
  1. Lépés: élelmiszer bevásárlás

A bevásárlásnak több módja van. Számos nagyáruház vállal házhozszállítást. Ha ezt választjuk, már eleve elkerültük az esetleges zsúfoltságot a boltokban, a másokkal való felesleges találkozásokat. Ha bankkártyával fizetünk, nem kell sem fertőzött készpénzzel bajlódni, sem a futárral találkozni: letehet mindent a küszöbre és távozhat, mielőtt behordanánk a szatyrokat.

A bolti bevásárlás külön védekezést igényel
A bolti bevásárlás külön védekezést igényel

Amennyiben mégis boltba megyünk, akkor vegyünk fel olcsó, könnyen mosható ruhát, amit nem sajnálunk sokszor kimosni. A fejünkre húzzunk vékony műszálas fejvédőt, sapkát vagy csősálat (esetleg gumis lábzsákot), bármit, ami védi a hajunkat a fertőződéstől. Húzzunk gumikesztyűt, arcmaszkot és tegyünk a fejünkre zárt szemüveget: utóbbit akkor húzzuk a szemünkre, ha sokan vannak a boltban és nagy a zsúfoltság. Nem ostobaság gumicsizmában menni, még a legnagyobb melegben is: egy fél órát mindenki kibír benne, hazaérve viszont könnyen letisztítható, lefertőtleníthető. A telefont, autókulcs elektromos részét tekerjük be frissentartó fóliába (hogy hazaérve ne kelljen fertőtleníteni) Legyen nálunk fél literes palackban szappanos víz vagy hypós tisztítószer (pl. permetezhető Flóraszept) és a bevásárlókocsi fogantyúját fújjuk le. A friss pékárut csak csipesszel vagy kifordított zacskóval fogjuk meg, ne tapogassuk végig az árut a polcokon, minden kenyeret tegyünk külön zacskóba. Lehetőleg ne beszélgessünk, arcunkhoz ne nyúljunk. Az autóba bepakolva a kesztyűt óvatosan húzzuk le, dobjuk ki és ha lehet, húzzunk új, tiszta kesztyűt.

A bevásárlásnál törekedjünk az egy – kéthetes adagokra. Igyekezzünk maximálisan kihasználni hűtő – és kamrakapacitásunkat és vezessünk naplót arról, hogy melyik nap, miből mennyit fogyasztottunk. Így néhány hét után nagyon pontosan ismerni fogjuk a vásárlandó élelmek típusát és mennyiségét. Készítsünk részletes és pontos bevásárló listát, aszerint csoportosítva a listán szereplő tételeket, hogy azok a boltban hol találhatók. Így a boltban töltött időt a minimumra csökkenthetjük.

  1. Lépés: kirakodás

Otthon egy kétmezős tisztító-, előválogató állomást hozunk létre. Ha lakótelepen lakunk, akkor ez lehet egy asztal, de ha van garázsunk vagy szerszámtárolónk, ez sokkal előnyösebb. A lényeg, hogy szigetelőszalaggal kijelöljünk két négyszöget: az egyikbe rakjuk a frissen vásárolt árut: ez a fertőző mező. A másikat lefertőtlenítjük: ez lesz a tiszta mező. Készítsünk elő fertőtlenítőszert (Dettol, Sanytol, Flóraszept, hígított Domestos vagy hypós víz) illetve egy lavórt amibe nagyon meleg vízzel mosogatószeres vagy szappanos oldatot készítünk.

A két kijelölt mező
A két kijelölt mező
A fertőző mezőbe helyezett friss áru
A fertőző mezőbe helyezett friss áru

Az élelmet három csoportra osztjuk: a kartondobozosak, melyekben belső zacskó van (pl. müzli), a hűtőbe valók ill. a tartós élelmiszer.

  1. Lépés: élelmiszer fertőtlenítés és tárolás

  • A kartondobozokat kibontjuk és a bennük lévő tasakot, zacskót annak érintése nélkül a tiszta mezőre ejtjük.
  • A hűtőbe való élelmet (pl. fagyasztott zöldség, vákuumcsomagolt felvágott stb.) mosogatószeres – szappanos vízzel megtisztítjuk, szükség esetén áttöröljük fertőtlenítőszerrel. Ezután mehet a tiszta mezőbe. A papírba csomagolt élelmet át kell csomagolni saját csomagolásba, tároló dobozba, fóliába stb.
  • A tartós élelmiszert, burgonyát, hagymát – ha azt nem bezacskózva vásároltuk – tehetjük egy külön polcra, amin legalább egy hétig (de ha lehet, akár 3 hétig) tároljuk. Ha hamarabb kerülne felhasználásra, a zöldséget, gyümölcsöt mosogatószeres vízben áztassuk, mielőtt felhasználjuk.

Miért kell ilyen sokáig tárolni? A legtöbb vizsgálat szerint a vírusok néhány napig maradnak fertőzőképesek. Azonban újabb vizsgálatok során találtak három hét után is fertőzőképes vírust. Ezért azt feltételezzük, hogy a vírusok akár három hétig is megőrizhetik fertőzőképességüket.

A tiszta mezőből aztán elrakjuk az árut éléskamrába, hűtőszekrénybe. Ennek két módja van: vagy egy családtag végzi, aki nem volt vásárolni, vagy mi magunk, akik bevásároltunk. Ehhez azonban a következőket kell tennünk: minden ruhánkat eltávolítjuk és a mosógépbe tesszük. Tetőtől talpig bő szappannal és meleg vízzel lezuhanyozunk, hajat mosunk. Ha tudunk, sós vizes oldattal orrot mosunk, gargarizálunk. Átöltözve immár mi is kezelhetjük a tiszta élelmet.

Zajlik az élelmiszer szelektálása, tisztítása, fertőtlenítése
Zajlik az élelmiszer szelektálása, tisztítása, fertőtlenítése

A fenti élelmiszer – kezelési útmutató összeállításánál nagymértékben támaszkodtam egy nagy tudású magyar orvos kollégám és barátom tapasztalataira és tanácsaira. Aki lakásban lakik és ért angolul, jó hasznát veheti egy rövid filmes bemutatónak is, amit egy amerikai családorvos, Dr. Jeffrey Van Wingen készített.

Lehet, hogy első olvasatra riasztónak és bonyolultnak tűnik mindez, de ne feledjük: a járvány miatti lezárás alatt amúgy is több időnk marad, ráadásul ahogy hozzászokunk, egyre rutinosabban és gyorsabban fog menni mindez. És mire szánnánk időt a megnövekedett szabadidőnkből, ha nem éppen a vírusfertőzés elkerülésére?

(Visited 879 times, 1 visits today)