Sebészi maszk: áthatol-e rajta a koronavírus? A Nature-ben megjelent legújabb kutatás.

Számos vizsgálat és cikk foglalkozik azzal, hogy viseljünk maszkot, és ha nincs jobb, akár a sebészi maszk is megteszi. A WHO, CDC és más intézmények, hatóságok komoly kritikával illették a sebészi maszkot és viselését teljesen hatástalannak, feleslegesnek minősítették. A járvány előtt számos cég in vitro (azaz műszeres) vizsgálattal, laboratóriumi körülmények között tesztelte a maszkokat. Ezzel a módszerrel nyerik el a maszkok azt a bizonyos minőségi tanúsítványt is, amit gyártáskor rájuk nyomtatnak illetve a csomagolásban mellékelnek.

Elolvasom! “Sebészi maszk: áthatol-e rajta a koronavírus? A Nature-ben megjelent legújabb kutatás.”

Maszkok fertőtlenítése és vírus a bankjegyeken: koronavírus a hétköznapokban

Mivel maszkhiány van, sokan feltesszük a kérdést: újrahasználható a maszk? Főként, ha az drága, FFP2 vagy FFP3 szűrőképességű? Biztonságos, ha újra felveszem, mondjuk néhány nap szellőztetés után? Mi a helyzet a nyomtatópapírral, a napi postával: a papíron mennyi ideig marad a vírus fertőzőképes? És a bankjegyeken? A ruhán? Melyik fertőtlenítőszer a leghatékonyabb?

Egy korábbi cikkben már foglalkoztunk a kérdéssel. Ezúttal a Hongkongi Egyetem munkatársai vizsgálódtak.

Mivel a legtöbb embert ezek a gyakorlati kérdések foglalkoztatják a leginkább, ezért az erre irányuló kutatásoknak is veszik a legnagyobb hasznát. 2020. április 2.-án a The Lancet nevű tudományos lap online felületén tettek közzé egy kutatást, mely a fenti kérdésekre ad tudományosan megalapozott választ.

Elolvasom! “Maszkok fertőtlenítése és vírus a bankjegyeken: koronavírus a hétköznapokban”

COVID-19 járvány idején miért nem ajánlott egymás közelében gyalogolni / futni / kerékpározni? Belga – Holland vizsgálat.

Egymás cseppfelhőjét ajánlott messze elkerülni járvány idején
Egymás cseppfelhőjét ajánlott messze elkerülni járvány idején

 

Mi a biztonságos távolság futás, kerékpár vagy gyaloglás esetén COVID-19 járvány idején? Nagyobb, mint a legtöbb országban ajánlott 1-2 méter!

Elolvasom! “COVID-19 járvány idején miért nem ajánlott egymás közelében gyalogolni / futni / kerékpározni? Belga – Holland vizsgálat.”

COVID-19: MIÉRT VISELJEN MINDENKI MASZKOT — VAN RÁ EGY ÚJ TUDOMÁNYOS MAGYARÁZAT

Az a hivatalos ajánlás, mely az Egyesült Államokban (és más nyugati országokban) azt javasolja, hogy a civil lakosság ne viseljen arcmaszkot azzal a szándékkal született, hogy a szűrőmaszkokat megtartsák az egészségügyi dolgozóknak.  Nincs semmilyen tudományos alapja annak a kijelentésnek, hogy a nem szakmabeliek maszk viselése “hatástalan”. Épp ellenkezőleg: azt szem előtt tartva, hogy a kitűzött cél annak a bizonyos “görbének az ellaposítása”, a fertőzés továbbadásának bármilyen további – ha még oly csekély mértékű – csökkentése is üdvözlendő tényező kell, hogy legyen, legyen ez akár a sima sebészi, akár a házi készítésű (csináld magad) maszkok viselése (utóbbiak nem rontanák tovább az egészségügyi készlethiányt sem). A SARS-COV2 vírusnak az emberi szervezetbe történő behatolását és a tüsszentés / köhögés váladékcseppjeinek röppályáját vizsgáló legújabb biológiai kutatások eredményei azt mutatják, hogy a fertőzésátvitel elsődlegesen nem a finom aeroszol, hanem a nagy folyadékcseppek révén történik, és ez is alátámasztja azt, hogy mindenki viseljen maszkot.

Elolvasom! “COVID-19: MIÉRT VISELJEN MINDENKI MASZKOT — VAN RÁ EGY ÚJ TUDOMÁNYOS MAGYARÁZAT”

Élelmiszer koronavírus – mentesítés: vásárlástól a tárolásig

Az élelmiszer biztonság bonyolultabbá vált az idén. A koronavírus-fertőzés rendkívül könnyen terjed. Ennek kivédése mindnyájunkat olyan életmódváltásra kényszerít, ami sokaknak elviselhetetlen teher. Ezt a cikket ne úgy olvassák, mint egy kötelező házi feladatot! Nincs mindenkinek türelme és lehetősége minden lépést szigorúan betartani. A hangsúly azon van, hogy törekedjünk rá. Mindenki a lehetőségei szerint. Csak így tudjuk megfékezni a járványt és megőrizni egészségünket.

Az élelmiszer – kezelés minden lépésénél abból indulunk ki, hogy tanácsokat követő személy idős, súlyos alapbetegségekkel és gyenge immunrendszerrel. Vagyis a maximális biztonságra TÖREKVÉS a cél. Azért hangsúlyozzuk ki a törekvés szót, mert tökéletes védelem nem létezik. De törekednünk kell arra.

Elolvasom! “Élelmiszer koronavírus – mentesítés: vásárlástól a tárolásig”

Koronavírus ellen elég a „sima” sebészi maszk?

A sebészi maszk viseléséről a sajtóban sok híresztelés látott napvilágot arról, hogy a semmit nem segít és felesleges viselni. Nos, felelőtlenség volt ezt híresztelni, mivel igenis sokat véd, nem beszélve arról az esetről, ha mindenki viseli! A sajtó inkább abba kellene energiát fektessen, hogy megtanítsa az embereket: hogyan is használjuk a maszkokat.

Először is tisztázzuk a sebészi és a szűrőmaszkok közötti különbséget!

 

Elolvasom! “Koronavírus ellen elég a „sima” sebészi maszk?”

Fertőzésveszély: hogyan védekezzünk olcsón és jól

Az emberek többsége szeretné elkerülni a járvány okozta betegséget és sokan bármit megadnának maguk és szeretteik megfelelő védelméért. De tényleg csak a sokszoros felárral kapható, méregdrága védőfelszerelésekkel úszható meg a koronavírus okozta fertőzésveszély?

A válasz egyértelmű NEM! Egy, a napokban napvilágot látott kínai tanulmány rávilágít, hogy a wuhani járvány rohamszerű terjedéséről akaratlanul is a szűrőállomások személyzete (és ezen belül sokszor az orvosok, nővérek, egészségügyi dolgozók hada) tehet. Természetesen nem szándékosan. A kínai tanulmány vizsgálat alá vonta a járvány ellen zajló európai védekezést is és arra a következtetésre jutott, hogy sajnos a nyugati országok ugyanazon az úton haladnak, mint Wuhan.

Elolvasom! “Fertőzésveszély: hogyan védekezzünk olcsón és jól”

Koronavírus: mennyi ideig fertőz tüsszentés után?

Bizonyára sokakat foglalkoztat, hogy a jelenlegi járványért felelős koronavírus (hivatalos neve SARS COV-2) mennyi ideig fertőzőképes, különösen a bennünket körülvevő környezet különböző felületein. A New England Journal of Medicine amerikai tudományos szakfolyóirat ezzel kapcsolatos tanulmányt közölt.

Elolvasom! “Koronavírus: mennyi ideig fertőz tüsszentés után?”