Arcüreggyulladás és fogfájás kapcsolata

Nasenhöhlen

Az arcüreg és a felső fogak gyökerei olyan szoros kapcsolatban állnak, hogy sokszor a felső fogak gyökerei belenyúlnak az arcüregbe illetve az arcüreg nyálkahártyája lepelként borul a felső fogak gyökereire. Ebből a szoros kapcsolatból adódóan akár az arcüreg gyulladásai kihatnak a fogakra, akár pedig a fogak gyulladásai továbbterjednek az arcüregre.

Milyen kapcsolat lehetséges az arcüreggyulladás és a fogfájás között?

1. Fájhat az arcüreg a fogak miatt: ezekben az esetekben a beteg fogakból indul ki a fertőzés vagy a fájdalom és onnan terjed át az arcüregre.

a) arcüregbe kisugárzó fogfájás
b) fertőzött fog eredetű arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás és a fogak gyökerei
Az arcüreggyulladás és a fogak gyökerei

2. Fájhatnak a fogak az arcüreg miatt: az arcüreg heveny gyulladása kisugárzik.

Jellemző tünet: a felső fogak fájnak. Fájhat egy fog vagy a középvonaltól jobbra vagy balra eső fél fogív, ritkábban – kétoldali arcüreggyulladás esetén – mindkét oldali fogak fájnak. A fogakba sugárzó arcüreggyulladás az enyhe bizsergő fájdalomtól az egész arcfelet behálózó, szembe, orrszárnyba sugárzó erős fájdalomig terjedhet. A fogfájás lehet változó erősségű, az enyhe lüktetéstől a túlérzékenységig. Ilyenkor a fog a legenyhébb érintésre is heves fájdalommal reagál, az érintett oldalon rágási nehezítettség lép fel. A beteg pusztán a fájdalom alapján képtelen elkülöníteni a fogfájást az arcüreggyulladástól, de sokszor az orvost is megtéveszti, ha kizárólag a tünetek alapján állítja fel a diagnózist. Ha arcüreggyulladás okozta fogfájás miatt tévesen gyökérkezelik vagy kihúzzák a fogat, a tünetek a fogorvosi beavatkozás után sem szűnnek, sőt, gyakran erősödhetnek is! Amennyiben ezután antibiotikumot írnak fel a páciensnek és ennek hatására minden panasza megszűnik, az hamisan azt a látszatot keltheti, hogy a kezelt vagy kihúzott fog volt a fájdalom kiindulópontja, de a makacs fertőzés már az állcsontot is elérte, ezért volt szükség a gyógyszerre. Tulajdonképpen az antibiotikum hatására megszűnik az arcüreggyulladás és ennek következtében szűnik meg az állcsont fájdalma és a fogfájás is.

Orrmelléküregek
Orrmelléküregek

Hogyan derítsük ki, hogy arcüreggyulladás okozza-e a fogfájást?

A helyes diagnózis több lépésből áll:
1. A fogak vitalitástesztje.
Ennek egyszerűbb módját otthon is elvégezhetjük, ha minél hamarabb tudni szeretnénk, hogy valóban a fogunk beteg-e illetve ha szűkíteni szeretnénk a felkeresendő orvosok körét. Ha a felső, fájós fogainkhoz kis jégdarabot érintünk és a fogaink érzékenyek rá, de a fájdalom egyáltalán nem erősödik, akkor valószínű az arcüreggyulladás. Ha a hidegre a fogaink nem reagálnak, vagy netán enyhül attól a fájdalom, feltétlenül keressük fel fogorvosunkat!

2. Röntgenfelvétel és terhelési teszt.
A korábbi gyökértömések, a gyulladt és fertőzött fogak általában röntgenen felismerhetőek. Ha a fogorvosi vizsgálat nem hoz megbízható eredményt, mindenképpen várjunk a fogkezeléssel (különösképpen a foghúzással), míg a fül-orr-gégészeti vizsgálat le nem zárul!
3. Fül-orr-gégészeti vizsgálat
A felső fogak csoportos vagy egyenkénti fájdalma esetén ez a vizsgálat elengedhetetlen! Ha egyértelmű kapcsolat a fájdalom és egy esetleges beteg fog közt nem mutatható ki, a fül-orr-gégészeti vizsgálat lesz az, amit eldönti, hogy a fogfájás hátterében arcüreggyulladás áll-e.

(Visited 44 802 times, 5 visits today)

2 thoughts on “Arcüreggyulladás és fogfájás kapcsolata

  1. Jo napot! Kulfoldon tartozkodom es ezek a tuneteim vannak.8 nap mulva erkezem Budapestre.A jobb oldalon fent a fogam kezelve volt.Viszont most bedagadt az arcom es faj a fogam es arcom is szemem.Kerhetnem a tanacsukat,hogy milyen gyogyszert vegyek be fajdalom csillapitokent?ilyen esetben ?

    1. Mindenekelőtt antibiotikum szedése javallott (clindamycin, penicillin, rovamicine)! Azzal a duzzanat eltűnhet, a fájdalom megszűnhet és a kezelés halaszthatóvá válik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük