Barázdazárás

Barázdazárás

A barázdazárás a statisztikák szerint a maradandó fogak többsége az előtörés / fogváltás utáni 1-2 évben szuvasodik a legnagyobb intenzitással, gyakorlatilag ezidőtájt eldől egy életre, hogy a fogat hamarosan szétrodhadt gyökérként el kell-e távolítani, vagy pedig életfogytiglan egészséges, ép rágószervet alkot. A barázdazárás vizsgálatai arra is rámutatnak, hogy a szuvasodások legveszélyesebbike, leggyakoribb típusa és a fogat leghamarabb tönkretevő válfaja a rágófelszíni barázdaszuvasodás. Ilyenkor a fog még nagyon éretlen, nem tartalmaz még elég kálciumot és védtelen a baktériumokkal szemben. Ugye, Ön is tapasztalta gyermekkorában, vagy saját gyermekein, hogy még alapos fogmosás ellenére is a hátsó fogak bizony fájdalmasan kilukadhatnak? Hogy miért? Mert az őrlőfogak nagy részének rágófelszíni barázdái homokóra-alakúak (lásd a nyilat), a barázdazárás ezt a betegséget gyógyítja és orvosolja.

Rágófelszíni barázdák 1
Rágófelszíni barázdák 2
Rágófelszíni barázdák 3

Vagyis a felszínen tágabbak, de aztán hirtelen szűkülettel csak mikrométernyi résként hatolnak be a fog legmélyebb, könnyen szuvasodó rétegeibe. A fogkefe ide már nem ér el, de a baktériumok vígan bejutnak a dentinig, amit azután kívülről nem észlelhetően megfertőznek és végül az ideg is elpusztul. Ezért van az, hogy a páciens gyakran nem is látja, hogy a foga szuvas, csak egy kis barna elszíneződést.  amit a fogorvos feltár és láthatóvá válik a hatalmas, szinte az egész fogat felemésztő szuvasodás, melynek eltávolítása után már csak egy tátongó űr és egy kevéske, papírvékony zománc marad vissza. A fog gyakorlatilag halálra van ítélve!!!

Lehet ez ellen tenni valamit? Természetesen! Svájcban és egész Nyugat-Európában már több, mint negyven éve minden gyermeken és fiatal felnőttön elvégzik az ú.n. barázdazárás beavatkozást, ami nem más, mint a még nem, vagy csak kis mértékben szuvas barázdáknak egy fehér ragasztóanyaggal történő lezárása. Nálunk még egyelőre kevés helyen végzik e kezeléseket, pedig nagyon előnyös.

A barázdazárás előnyei

  • A fogszuvasodást, fogfájást el lehet vele kerülni
  • Nem kell fúrni sem, a páciensnek csak kellemes fogászati élményekben lesz része (a barázdazárás fájdalmatlan)
  • A teljesen ép fog sokkal jobb és tovább használható, mint egy már szuvas, de utólag betömött fog!
  • Mivel minden tömésnél olcsóbb, ezért ráadásul költségkímélő is
  • Védi a fogat és megelőzi annak elszíneződését, fájdalmait

Természetesen mindez csak megfelelő szájhigiéné esetén valósul meg.

Barázda lezárás előtt
Barázda lezárás után
Az elszineződött barázda lezárás előtt és után.

Kérje ön is a barázdazárás beavatkozást a fogak elvesztése ellen!

(Visited 790 times, 1 visits today)