A fogselyem felesleges időpazarlás és többet árt, mint használ!

Inlay, onlay: ragasztott betétek
2015-10-12
Foghúzás után mikor készülhet híd, implantátum vagy kivehető fogpótlás?
2015-11-14
Az összes mutatása

A fogselyem felesleges időpazarlás és többet árt, mint használ!

• A felmérések szerint kevesebb, mint az emberek egyötöde igyekszik rendszeresen fogselymezni
• A szakértők szerint a fogselymet rendszeresen használók többsége helytelenül teszi azt
• A helytelen fogselymezés a kórokozókat csak még mélyebbre juttatja az ínyszél alá
• Ez növelheti a fogágybetegség kockázatát és fájdalmas ínybetegséget okozhat

Folyton azt halljuk, hogy fogselyemmel tisztítsuk a fogközeinket, jóllehet ez nagyon körülményes, időrabló és sokszor fájdalmas. A felmérések szerint alig minden ötödik ember használja rendszeresen a fogselymet, a legtöbb fürdőszobában a fogselyem – tekercsek csak porfogók. Nemrég egy elismert szakember hívta fel rá a figyelmet, hogy ha helytelenül használják, a fogselyem bizony többet árt, mint használ. Hogy miért és milyen más módokon tarthatjuk fogközeinket tisztán, azt Seymour professzor, a Newcastle-i Egyetem parodontológus szakértője és a fogorvostudományok doktora magyarázza el.

Miért ajánlja fogorvosunk a fogselymezést?

Ennek egyszerű oka van: a fogselyem segítségével megőrizhetjük fogaink egészségét a fogközök kitisztítása, plakk- és lepedékmentesítése révén. Ha nem távolítjuk el, a lepedék összegyűlik, kémiai és biológiai érésen megy át és megbetegíti a fogínyt, gyulladást, csontsorvadást és fogszuvasodást okoz. A félreértések elkerülése végett le kell szögeznünk: a helyesen használt fogselyem nagyszerű eszköz arra, hogy eltávolítsuk a plakkot a fogközökből és az ínyszegély alól! De a fogselymezés olyan nagyfokú kézügyességet és kifinomult mozgás – koordinációt igényel, amivel az emberek többsége nem rendelkezik. Így ahelyett, hogy a plakkot eltávolítanák, szándékukkal ellentétben egyre mélyebbre juttatják azt, valamint fűrészelő mozdulatokkal elvágják az ínyt, további behatolási kaput nyitva a kórokozóknak.
A másik fő gond a rendszerességgel hiánya: úgy tűnik, mindegy milyen gyakran tanácsolja a fogorvos és dentál-higiénikus a fogselymezést, a szomorú valóság az, hogy a felnőttek alig 17 százaléka végzi azt rendszeresen, heti legalább három – négy alkalommal. És ennek a 17 százaléknak egy jelentős része helytelenül használja a fogselymet.
A tapasztalat tehát az, hogy fogselymezni nehéz és különösen nehéz jól végezni azt. Ideje tehát más megoldások után nézni!
A fogorvos – professzorok véleménye megegyezik abban, hogy sokkal jobb eredményt hoz az alapos fogkefehasználat, különösen az elektromos fogkeféé, kiegészítve fogközkefe és alkoholmentes szájöblítő alkalmazásával.

fogpiszkáló, fogközkefe, fogselyem hatása

fogpiszkáló, fogközkefe és fogselyem hatása a fogközre

Tippek és trükkök a leghatékonyabb fogmosáshoz:

 1. Fogmosás előtt kenjük végig a nyelvhátat és a fogakat fogpasztával!
 2. A fogkrémbe mártott fogközkefével tisztogassuk át a fogközöket!
 3. Használjunk elektromos fogkefét, melynek fejét hathetente cseréljük újra!
 4. Fluoridos fogpasztával mossunk fogat! Ha ínysorvadásban szenvedünk, válasszuk a legmagasabb fluoridtartalmú fogpasztát és a puha sörtéjű fogkefe – fejet!
 5. Elektromos fogkefével két percig mossunk fogat, de a legrosszabb esetben is legalább fél percig!
 6. Attól függően, hogy jobb- vagy balkezesek vagyunk, az átellenes oldalon felül lesz egy terület, ahol irányt váltunk a fogkefével: ezt a területet hajlamosak vagyunk kevésbé megtisztítani. Ezt az irányváltási területet mossuk meg újra!
 7. Köpjük ki a fogpasztát, de a lehető leghosszabb ideig (5 – 6 perc) még ne öblítsünk, hogy a fogpaszta minél hosszabb ideig érintkezésben maradjon a fogainkkal!
 8. Ezután nyelvkaparóval borotváljuk le a nyelvhátat, amíg az szép rózsaszín lesz!
 9. Sose mossunk fogat közvetlenül narancslé vagy cukros – szénsavas üdítők fogyasztása után: ilyenkor jobb csak vízzel öblögetni és később fogat mosni, a fogfelszíni felmaródások elkerülése végett.
 10. Ha biztosra akarunk menni, heti 1-2 alkalommal ellenőrizzük le magunkat plakkfestővel és egyszer hetente az esti fogmosás után használjunk szerves fluoridot!
(Visited 6 731 times, 3 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

2 Comments

 1. Péter szerint:

  Olyan sűrűn állnak a fogaim, hogy fogköztisztító nem megy be oda, a fogselyem is csak némi erőltetéssel. Tehát nincs más választasom csak a fogselyem.