A fogorvosi rendelő

(Ha egy-egy részlet érdekli, kattintson rá!)

A fogorvos eszközei

Porfúvó Porfúvó Fotopolimerizációs lámpa Fotopolimerizációs lámpa Kézidarabok Kézidarabok Műszerasztal Műszerasztal

Porfúvó

Porfúvó fogfehérítéshez Fogkőeltávolítás vagy fogfehérítés, fogfényezés során kerül alkalmazásra. A fog felszínét finomszemcsés polírozó por nagyteljesítményű fújásával kíméletesen tisztítja
Fel

Fotopolimerizációs lámpa

Fotopolimerizációs lámpa tömőanyag szilárdításhoz Egyre több modern tömőanyag kötési reakcióját olyan iniciátor / katalizátor anyagok indítják be, amelyek a látható fény spektrumának 473 – 480 nm hullámhosszú tartományára aktiválódnak. A fogorvos így maga tudja befolyásolni, mikor kezdjen a tömés szilárdulni.
Fel

Kézidarabok

Turbina Turbina

A turbina lapátkerekeit nagynyomású sürített levegő hajtja és apró, szabad szemmel alig látható csapágygolyóin a miniatűr tengely akár percenkénti 300.000-es fordulatszámmal is képes forogni! Talán ettől az eszköztől tartottak a legtöbben, valószínűleg egykori kellemetlen hangja miatt is. Ez azonban mára megváltozott, sok rendelőben már a legkorszerűbb, szupercsendes turbinák üzemelnek, melyek egyúttal elődeiknél nagyobb teljesítményre is képesek. A turbinát elsősorban a legkeményebb fogszövet, a zománc csiszolására, simítására, feltárására, fúrására használják.

Könyökdarab Könyökdarab

A könyökdarab a kisméretű elektromotorra, ú.n. mikromotorra, vagy a levegőmotorra szerelve működik. Nagyobb méretű forgóeszközök befogadására készült, lassabban forog, mint a turbina (kb. 4000 – 40.000 rpm), de ez reduktorral ill. akcelerátorral kiterjeszthető 500 – 160.000 fordulatszám közötti tartományig. Elsősorban a lágy, felpuhult szuvas dentin eltávolítására, fogfényezésre, implantációs csavarok, csavarmenetes csapok, stb. behajtására alkalmazzák.

Gyökértágító a gyökérkezeléshez Gyökértágító darab

A gyökértágító eszköz akár külön kézidarabként, akár pedig cserélhető fejként alkalmazható. A korszerűen felszerelt rendelőben a megfelelően képzett fogorvos hasznos segítsége lehet a gyökércsatorna gyors feltárásában és az ideg- és egyéb szövetmaradványok eltávolításában. Ezt az eszközt is a mikromotorok hajtják meg.

Egyenesdarab
Egyenesdarab

A fenti eszközökhöz hasonló, de pótlások, koronák, hidak, lenyomatok, lenyomatkanalak szájon kívül történő korrekciójára, simítására alkalmazzák.

Ultrahangos depulátor
Ultrahangos depurátor

Ez az eszköz cserélheto fém munkavégekkel van ellátva, melyek az ultrahang rezgési sebességével oszcillálva eltávolítják a fogkövet.

Fel

Műszerasztal

Fogorvosi műszerasztal A műszerasztalon található az összes forgóeszköz és kézidarab, gyakran
még a fotopolimerizációs lámpa is, illetve ezenkívül egy levegő – vízfújó
puszter is.
Fel
(Visited 3 845 times, 1 visits today)