A fogorvos válaszol!

Ha Önnek van olyan fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdése, amit mindig szeretett volna feltenni, de sosem nyílt rá lehetősége, itt az alkalom, most megteheti!


Kérdések és válaszok az archívumból

Archívumunkban is rengeteg kérdésre adott válasz található, talán már meg is van kérdésére a válasz?

 1. Kata szerint:

  Jó napot!
  A problémám a következő lenne: A jobb felső 1-es fogam picit felcsúszott /illetve elmozdult az ínyemben (nem mozog), ez kicsit érdekesen hangozhat, inkább úgy mondanám, hogy pozíciót váltott, amióta volt egy balesetem és az alsó első kettő fogam átrendeződött egy kicsit, mert azok sérültek meg a balesetben és mintha ez a felső fogam, azokhoz próbálna igazodni.
  Így, hogy ez a jobb felső egyesem elvándorolt picit a a bal mellől, néha olyan érzésem van, mintha a bal érzékenyebbé vált volna, Úgy is éreztem, mintha nagyon minimálisan mozogna is, de a fogorvos megnyugtatott, hogy ő nem érez semmit,Úgy látom, hogy a terhelés harapásnál, erre a bal egyes fogra nehezedik jobban, Az ínyem is másképpen néz ki, nem gyulladt, normális világos rózsaszín színe van, de mintha egy nagyon kicsit fel lenne duzzadva a a két felső első fogam körül, Előtte nem volt ilyen pufók ott az ínyem és ezt egy pár hete tapasztalom, amióta a bal felső egyesemet érzékenyebbnek érzem, sajnos volt olyan, hogy ráharapásra is gyengébbnek éreztem. A baleset óta többször tapasztaltam olyat, hogy a felső két első fogam, mintha helyezkedne az ínyemben, és ilyen ropogás-szerű hangot adtak ki, pont úgy, mint a balesetben megsérült alsó fogaim, ahogyan próbáltak az eredeti helyzetbe visszaállni és közelítettek egymáshoz, mert kicsit szét csúsztak, amikor megütődtek alulról.
  Önök szerint, egy kis röntgen szükséges lenne a bal felső egyes fogról?
  Előre is nagyon köszönöm a segítségüket és elnézést, ha furcsán írtam le a problémát!

  • H & H Dental szerint:

   Kis fogröntgen felvétel és egyfogas, nagyfelbontású CT valamint vitalitás-vizsgálat szükséges a fogak állapotának eldöntésére.

   Üdvözlettel,
   dr. Horváth Zsombor.

 2. Betti szerint:

  Az lenne a kérdésem hogy a tapasztalatok szerint melyik kivehető fogsor a kényelmesebb? A teleszkópos vagy rugalmas fogsor?

  • H & H Dental szerint:

   A fogsorok kényelme sok tényezőn múlik, ezek közül a két legfontosabb a maradék fogazat és az állcsont megtartottsága. Alapos szájvizsgálat után lehet eldönteni, kinek melyik típus ajánlott.

   Üdvözlettel,
   dr. Horváth Zsombor.

 3. Anda szerint:

  Tisztelt doktor úr!
  A felső 4 frontfogamra cirkon koronat szeretnek tetetni. A fogorvosom szerint, a kemenysege miatt nem tudja atfurni, ha a későbbiekben probléma lenne vmelyik foggal. Lehetséges ezeket egyenként felragasztani (mind a negy fogam megvan), vagy csak kettessével, négyesével készítik el? Illetve minden esetben készíthető cirkonból a rágófog is vagy csak speciális esetekben, mert nekem hátsó rágónak nem javasolta ezt az anyagot!?
  Köszönöm a választ!

  • H & H Dental szerint:

   A frontfogakra is tudom ajánlani a cirkóniumot és a hátsó fogaira is. Bármikor át lehet fúrni megfelelő eszközzel és vízhűtéssel, ha kell. Egyetlen ellenjavallata lehet: nagyon hosszú foghiányok áthidalása, főként ha kicsi a harapási magasság.

   Üdvözlettel,
   dr. Horváth Zsombor.

 4. Norbert szerint:

  Üdvözlöm. 28 éves srác vagyok, és ettegek a fogászattól. Az utóbbi években nem mertem lemenni fogászatra, (amikor úgy volt, hogy megyek időpontra, az egész napot végig izgultam, féltem, elment a kedvem mindentől, a fejem elkezdett fájni stb…végül nem mentem) és sok fogam letört, amit ki kéne húzni, de félek. Ráadásul elcsúnyultak a fogaim, nagyon rondák. 6 éve betegeskedem, kimondottan rosszul vagyok, nem tudok dolgozni. A leleteim negatívak lényegében már csak a fogászat maradt hátra. Hogy meggyógyuljak végre, vagy hogy szép legyen a mosolyom, az a kérdésem lenne, hogy ha valaki tényleg ennyire fél a foghúzástól, fogászattól, és akár a betegségem is elmúlhatna, ebben az esetben nincs lehetőség, az INGYENES altatásos foghúzásokra? Csak altatásban merném. Tehát ha valaki tényleg ennyire retteg, azokon az embereken lehet valahogy segíteni, mondjuk ingyenes altatásos foghúzással? Teljesen elvagyok keseredve. Tudna segíteni? Köszönöm. Norbert

  • H & H Dental szerint:

   Ingyenes altatás felől körzeti fogorvosánál illetve a területileg illetékes szájsebészeten érdemes érdeklődni: TB-támogatott altatásos kezelésekre (ha ilyen létezik) egyedül ott van mód.

   Üdvözlettel,
   dr. Horváth Zsombor.

 5. Lakatos Tamara szerint:

  Tisztelt H&H Dental!

  Kb egy hete keszult egy teljes panorama rontgenem. A felso bolcsessegfogaimra valo tekintettel szeretnem velemenyeztetni egy megbizhato szemellyel aki nem akarja mindenaron kivetetni oket, ( a penz miatt)
  Szeretnek valamifele fogszabalyzot mert egy nagyon pici elteres van a felso fogsoromba ami masoknak nem feltuno de engem zavar.
  Szeretnem megkerdezni, hogy ha emailben elkuldenem velemenyeznek e a rontgen felvetelemet ?
  Elore is koszonom.

  • H & H Dental szerint:

   Természetesen vállaljuk emailben elküldött röntgenfelevételek véleményezését.

   Üdvözlettel,
   dr. Horváth Zsombor.

 6. Jocó szerint:

  Kb. 7 hete kihúzták a felső bölcsességfogam, mivel segélyből nem engedhettem meg magamnak az altatást így az ügyeleten. Nagyon nehezen, húzták ki, ezt ne engedje aki teheti – legalább varrták volna meg a helyét. Vagy mondták volna, hogy nem kell öblögetni. Egy hét múlva csak ne múlik a fájás, de most nem fenn hanem egy korona alatt lent hatalmas tályog. Azt is ki kell húzni a fogorvosom nyaral és már egy éve nem húzta ki. Lássuk megint az ügyeletet. Hű mindenki megszenvedett, mert nem volt koronaleszedőjük sem. Mondanom sem kell a vérdugó mindegyik sebből eltűnt és az alsó seb nem össze hanem szétborult a csontok meg bökték a nyelvem. Visszamentem ismét kikotorták a sebet, de fertőtlenítőjük sem volt. Itt tartunk ma 21. sz. Magyar Eü -siralmas. Felkerestem egy maszekot, aki ingyen lefertőtlenítette és egy zselés anyagtól teljesen meggyógyult a seb. De sajnos itt még nincs vége, pedig szép volna. De észrevette a meszek, hogy van ám olyan nagy lyuk egyik fogamon, pont a sebtől nem messze. Egy hónapos várólista van az OTI-ban most betömettem végre. Azóta visszagyulladt az állkapocs meg a fülem is, de szerencsére nem egész nap csak éjjel fáj. Elmentem a fogorvosomhoz, aki elhajtott, hogy majd meggyógyul, türelem. De könyörgöm mikor? A fülemet vietnámi balzsammal kenegetem a számat meg kamillával és mikor zsibbad glikoseptel öblögetem. HA ez sem elég jön az ALGOPIRIN. De már jó lenne ha nem szenvednék, mert mennék melóhelyet keresni, a munkaügy rágja a fülem törölnek a segélyből is. Most, hogy hidegek az esték csak nappal mehetek ki, mert zsibbad a hidegtől. Ezt csak azért írtam le, hogy aki teheti vegye igénybe az altatást, azt hittem ez már túlkényeskedés, de most átélve nem is olyan vicces a szitu. Nem minden esetben megy olyan simán minden.

 7. Vagácsné Jakabfi Mária szerint:

  Szeretném kérdezni, hogy van egy alsó és egy felső rágófogakból álló hidas implantátumom, az egyik kb. másfél éves, a másik egy éves.
  Sajnos nem igazán jól sikerült munka, apró fájdalmaim is vannak, foglalkoznak-e azzal, hogy esetleg megnézzék, ha lehet, kijavítsák,
  megjavítsák a dolgot? köszönöm a választ

 8. Sándor szerint:

  5-ös fog hiánya, mentése?

  Lányunk most tölti be a 16. életévet. Nagyon egyedi problémája van.

  Az egyik 5-ös tejfogát kihúzták, viszont alatta a röntgen csak egy csökevényes maradó fogat mutat.
  Megtudtuk, hogy ha azt is ki kell húzni, mert túl kicsi, akkor kezelni kell, mert ha hiányzik az 5-ös fog, akkor a többi nem csúszik be a helyére, hanem eldől. Igaz ez?
  Több fogorvostól több megoldást hallottunk, de tanácstalanok vagyunk.

  1. fogorvos: Fogbeültetést vagy hidat javasol. Ettől félünk és túl fiatalnak gondoljuk hozzá.
  2. fogorvos: Fogszabályzással akarja behúzni a többi fogat. Ez jobban tetszik, de fogromlástól tartunk (2 évig lesz rajta). Lehet-e éjszakai fogszabályzás? A fogorvos szerint nem.
  3. fogorvos: Ha ki kell húzni az egyik 5-öst, akkor minden 5-öst ki kell húzni és úgy kell szabályozni. Ezt nagyon nem szeretnénk, nem is vagyunk biztosak benne, hogy így van-e.
  4. fogorvos: Távtartót betenni, megvárni az új fogat és akkor dönteni.
  5. a mi ötletünk: Lehetséges-e menteni a csökevényes fogat (ha nem túl kicsi) fogpótlással, koronával?

  Szeretnénk kérni a véleményét esetleg mindegyik variációról, és persze főleg azt, hogy Ön melyiket javasolja és miért. Illetve lát-e más, jobb megoldást?

  Válaszát előre is köszönöm,

  Sándor

  • H & H Dental szerint:

   Látatlanban nehéz a konkrét esetet véleményezni. Néhány dolog azonban biztos:

   1. megoldás: bőven 18 éves kor fölött jöhet csak szóba, jól érzik, hogy ez helytelen volna
   2. megoldás: nagyon életszerűen hangzik. Csak rögzített fogszabályzó jöhet szóba. A fogromlást elektromos fogkefe + elmex zselé segítségével ki lehet védeni.
   3. megoldás: nem hinném, hogy értelme volna
   4. és 5. megoldás: lehet ugyan koronát tenni rá, de korai fogromlástól, fogelvesztéstől tartanék egy nagyon csökevényes fog esetén úgy, hogy azonnal korona is kerül rá. Nem rossz megoldás, de a 2. változat szimpatikusabbnak hangzik.

 9. Nagy Ágnes szerint:

  Tisztelt Doktor Úr

  Kérdésem a következő.
  Van e valamilyen megoldás, a fogszabályzón kívül , amikor a szemfog részben a metsző, és részben a kisőrlő fogak mögött helyezkedik el.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel : Nagy Ágnes

  • H & H Dental szerint:

   Tisztelt Nagy Ágnes,

   Ha az lenne a cél, hogy szép, szabályos sorba rendezzük a fogakat, akkor a fogszabályzást javasolnám, szükség esetén akár átlátszó sínes kezeléssel.

   Üdvözlettel,
   dr. Horváth Zsombor.

 10. Császár Csilla szerint:

  Tisztelt Doktor Úr! 2 évvel ezelőtt feül jobbra az első kisörlő fogam csappal lett felépítve. Trombózis miatt elhalasztottam a korona felrakását. Időközben terhes lettem, s a fogam elkezdett nagyon fájni.A 32. hétben járok, s ki szeretném huzatni. A kérdésem az lenne, hogy csapos fogat hogyan távolítanak el? Köszönettel: Császár Csilla

  • H & H Dental szerint:

   Kedves Csilla,
   Amennyiben szükséges a fog eltávolítása, gyorsan, egyszerűen és fájdalommentesen távolítjuk el. A többi miatt nem kell aggódnia!

   Üdvözlettel,
   dr.Horváth Zsombor.